homesitemapcontactA+

Toeval en wetenschap

Toevalstreffer vormt mogelijk basis voor nieuwe behandeling MS.

Als onderzoek volgens plan verloopt is dat gunstig. Maar de belangrijkste wetenschappelijke onderzoeken verlopen lang niet altijd volgens schema.

Toeval en WetenschapEen mooi voorbeeld hiervan biedt het onlangs in ‘Proceedings of the National Academy of Science’ (PNAS) gepubliceerde onderzoek van een Amerikaans wetenschapsteam onder leiding van dr. Hector DeLuca.

Zonnebrandcrème

Zij werkten aan een project om de effecten van UV straling op muizen in het MS-muismodel te onderzoeken. Hierbij werd gebruik gemaakt van in de handel verkrijgbare zonnebrandcrèmes om de MS-muisjes mee in te smeren voor ze aan UV straling werden blootgesteld.

Sommige middelen bleken vreemd genoeg MS bij de muisjes te remmen hoewel van UV straling geen sprake was. Er werd nader onderzoek verricht waaruit bleek dat de crèmes bestanddelen bevatten (homosalaat en octisalaat) die verantwoordelijk waren voor het remmen van de MS bij de muisjes.

Verassing

Deze ontdekking kwam als een grote verrassing aan het eind van het project en kan, als de stoffen ook positief blijken bij onderzoek op mensen, de basis vormen voor een waardevolle MS-therapie.

Bron: Economist

 

Dit bericht heeft 1 reactie
Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *