homesitemapcontactA+

Tevreden met fysio

Patiënt mist soms betrokkenheid fysiotherapeut

Patiënten zijn in het algemeen tevreden over hun fysio- en oefentherapeut. Zij waarderen hun behandelaar gemiddeld met een 8,5.

Een kwart van de patiënten wil wel beter geïnformeerd worden over de kosten en het aantal behandelingen voorafgaand aan het behandeltraject. Zo’n 15% mist betrokkenheid van hun behandelaar bij het behandelproces.

Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland naar oefen- en fysiotherapeuten. Aan het onderzoek deden bijna achtduizend mensen mee. Van de deelnemers – gemiddelde leeftijd 61 jaar – heeft 84% één of meer chronische aandoeningen.

Informatie

Van de ondervraagden zegt 45 procent dat de fysiotherapeut voor de behandeling begon niet heeft gezegd hoeveel het zou gaan kosten. Ook over de duur van de behandeling ontbreekt vaak informatie. Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland is van mening dat een  therapeut de patiënt vooraf goed moet informeren over wat hij kan verwachten.

Tevreden, soms ontevreden

Dat patiënten over het algemeen tevreden zijn over de fysio- of oefentherapeut, komt met name door de deskundigheid van de therapeut, het effect van de behandeling en de persoonlijke aandacht voor de patiënt.  Maar vijftien procent van de deelnemers vond dat de therapeut geen betrokkenheid toonde bij het behandelproces. Ook zegt 15% dat zij (nagenoeg) geen inspraak hadden bij de keuze voor een behandeling

Patiëntenfederatie Nederland pleit voor betere informatie en duidelijke richtlijnen. Hiervoor zijn zowel zorgverzekeraars als therapeuten aan zet. Dianda Veldman: “Voor de korte termijn roepen wij beide partijen op om hun informatievoorziening op orde te brengen. Zorg dat die informatie bijvoorbeeld is te vinden op de ZorgkaartNederland. Maar zorg zonodig ook voor maatwerk. Veldman  gaat daarover graag in gesprek met therapeuten.

Bron: Patiëntenfederatie Nederland.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Hallo. mijn naam is Mary, loop nu 2 jaar bij de fysio. Bij Cristien, werkzaam bij van broekhoven te Etten-leur, zij is gespecialiseerd in ms.
    Ben super tevreden met haar, ze legt alles goed uit in overleg met de patiënt .,
    Als er iets is kan je bij haar terecht. Wil jeje hard luchten, ook dat kan bij haar. Een huilbui ook daar heeft ze tijd voor. Mijn ervaring met Cristien , ben zeer tevreden met haar.
    gr Mary

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *