homesitemapcontactA+

Weer strafeis tegen Heringa

OM eist weer straf tegen Heringa voor hulp bij dood moeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de derde keer een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen Albert Heringa vanwege hulp bij de zelfdoding van zijn 99-jarige moeder.

Weer strafeis tegen HeringaVolgens het OM mag de 75-jarige Heringa zich niet beroepen op overmacht en waren er vanwege de ouderdomsklachten, aandoeningen en doodswens van zijn moeder aanknopingspunten om een arts te zoeken voor euthanasie. De strafzaak tegen Heringa wordt opnieuw beoordeeld door het gerechtshof, nu in Den Bosch, na een besluit van de Hoge Raad.

Wel of niet straf verdient?

Heringa werd tot dusver nooit gestraft voor de hulp bij de zelfgekozen dood van zijn moeder maar volgens de Hoge Raad heeft het Hof Arnhem te makkelijk het beroep op noodtoestand gehonoreerd. De aanklager twijfelt niet aan de integriteit van Heringa, maar vindt dat hij straf verdient ‘omdat hij zijn eigen weg is gegaan’.

Heringa meent dat het OM de strafzaak tegen hem koste wat kost wil winnen maarde strafwet tegen hulp bij zelfdoding is inmiddels achterhaald. Zijn moeder was het schoolvoorbeeld van een voltooid leven; de kwaaltjes waar ze last van had, waren onvoldoende voor euthanasie.

Menswaardig gestorven

Na een eerste afwijzing door de huisarts durfde hij geen arts meer te benaderen om het leven van zijn moeder te beëindigen. Nadat hij had ontdekt dat ze pillen aan het verzamelen was plande hij in 2008, samen met haar, het einde van haar leven  Hij zorgde voor de juiste medicijnen. Door zijn optreden is ze menswaardig gestorven.

Bron: Skipr Redactie

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *