homesitemapcontactA+

Belastingteruggave voor meerkosten

Wees geen dief van je eigen portemonnee

Belastingteruggave voor meerkosten

Kees Dijkman: ‘Wees geen dief van je eigen portemonnee. Wees niet bang. Probeer het gewoon en vraag de belasting om teruggave van extra kosten die je maakt voor zorg, vervoer of andere voorzieningen.’

Leven met een beperking of ziekte brengt veel extra kosten met zich mee. Veel van deze kosten kun je terugkrijgen van de belasting, met behulp van de website meerkosten.nl en de Handleiding Belastingvoordeel van Ieder(in). Auteur: Kees Dijkman.

Met een overzichtelijke uitleg en handige tips ‘gidst’ Dijkman jaarlijks duizenden mensen door de ingewikkelde belastingteruggave voor meerkosten. Dat loont. ‘Mensen krijgen al snel enkele tientjes, vaak honderden en soms nog veel meer euro’s terug. Hartstikke belangrijk omdat die teruggave ook een vangnet is voor die kosten. Wees geen dief van je eigen portemonnee’, benadrukt Dijkman. ‘Mensen moeten veel zaken zelf betalen waarvoor geen vergoeding bestaat en dat kunnen ze deels terugkrijgen.’ Dijkman volgt de steeds veranderde regels al sinds de jaren negentig.

Uitspraken rechter

Dijkman puzzelt elk jaar de Richtlijnen van de belastingdienst en allerlei fiscale publicaties in elkaar tot één heldere handleiding. Ook houdt hij de jurisprudentie – de uitspraken van de rechter –  goed bij. Er wordt over de aftrekbaarheid van zorgkosten veel geprocedeerd. De uitspraken zijn van groot belang voor de uitleg door de Belastingdienst. Volgens Dijkman moet je niet zomaar op de informatie van de Belastingtelefoon afgaan. Dat advies is vaak té algemeen. Ook al betaal je weinig of geen belasting, dan nog kan het lonen om de teruggave in te vullen.

Wajong

Nog een laatste tip van Kees Dijkman voor mensen met een Wajong-uitkering of Wajong-recht: vergeet niet bij de aangifte het vakje ‘Jonggehandicaptenkorting’ aan te vinken. ‘Dat levert sowieso een teruggave van ruim 700 euro op.’ Als je dat niet doet, dan krijg je het niet. Gewoon doen dus.’

Lees meer op: Meerkosten

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *