Wie ontwikkelt SP MS?

Het University College in Londen volgde 30 jaar lang een groep van 20 mensen die tussen 1984 en 1987  de diagnose CIS kregen. Twee derde van hen ontwikkelde in die 30 jaar MS.

Wie ontwikkelt SP MS?40% van hen ontwikkelde RR MS en bleef  mobiel, had een werkend leven, ging op normale tijd met pensioen en had een normale levensverwachting. Het andere deel ontwikkelde een hogere invaliditeitsscore en SP MS. De levensverwachting was lager door de MS.

De onderzoekers zagen dat mensen die geen plaques hadden in bepaalde plekken van het brein een jaar na de diagnose CIS, 87% kans hadden op slechts weinig MS problemen na 30 jaar. Het resultaat kon ook worden gerelateerd aan de hoogte van de EDSS score en het aantal plaques. Geslacht en leeftijd hadden echter geen relatie.

Opmerkelijk

Volgens de onderzoekers is het opmerkelijk dat een veel kleiner aantal mensen in de progressieve fase belandt dan gedacht en dat een groot aantal gewoon kan doorwerken en leeft zoals mensen zonder MS.

Ook bijzonder is dat je in een vroeg stadium kunt voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. De diagnose wordt daardoor minder algemeen en geeft meer hoop. Ook voor bepalen van de behandeling is de uitkomst van groot belang.

Bron: www.mssociety.org.uk

Dit bericht heeft 2 reacties
Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *