homesitemapcontactA+

Ziekenhuizen aangespoord

Patiëntenfederatie: ‘Maak uitslagen direct beschikbaar’

Patiënten die dat willen, moeten onderzoeksuitslagen in hun online-ziekenhuisdossier kunnen inzien zodra die beschikbaar zijn. Dat vindt Patiëntenfederatie Nederland.

Ziekenhuizen aangespoordVeel ziekenhuizen bouwen in hun zogenoemde ‘patiëntenportaal’ een wachttijd in van een week, zodat artsen de uitslagen kunnen duiden. De koepel van patiëntenorganisaties vindt dat betutteling.

Steeds meer ziekenhuizen richten een patiëntenportaal in, waar patiënten digitaal hun medisch dossier kunnen inzien. “Patiënten kunnen doorgaans heel goed zelf beslissen wanneer zij uitslagen direct willen zien, of dat ze eerst uitleg willen van de dokter”, aldus Dianda Veldman, directeur van de federatie.

Uitslagen

Patiënten moeten wel de mogelijkheid krijgen de uitslagen met vertraging te bekijken. “Maar de keuze moet aan de patiënt zijn.”

De ziekenhuizen moeten de patiënten, vóór zij hun gegevens bekijken, wel waarschuwen dat er vervelende of onverwachte uitslagen bij kunnen zijn. Ook moeten zij melden wanneer de resultaten nog moeten worden besproken in een multidisciplinair team.

Bron: skipr.nl

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *