homesitemapcontactA+

Ziektelast en kosten MS

Uitstel Medische Hulp

Ziektelast en kosten voor MS in Nederland

Wat zijn de kosten voor iemand met MS? In een onderzoek waaraan 16 Europese landen meededen is onder andere gekeken naar werkeloosheid, last van vermoeidheid en cognitieve problemen en de gemiddelde kosten per jaar.

Ziektelast en kosten MSDe jaarlijkse kosten liggen tussen de € 23.100 voor milde tot € 50.500 voor ernstige MS. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het Multiple Sclerosis Journal door professor Uitdehaag et al.

Vanuit Nederland deden er 382 mensen met MS mee. 309 van hen waren onder de pensioenleeftijd, daarvan hadden echter slechts 96 (31%) een baan. Zij werkten allemaal in deeltijd, gemiddeld 17 uur per week.

Vermoeidheid en cognitieve klachten

De werkeloosheid stijgt met de ernst van de ziekte. De overgrote meerderheid (82%) gaf aan dat hun productiviteit op het werk was verminderd sinds de MS. Bijna alle deelnemers (96%) gaven aan last te hebben van vermoeidheid en driekwart (73%) gaf aan last te hebben van cognitieve klachten. Angst en depressieve gevoelens waren bij 30-40 % van de deelnemers aanwezig. Dit was onafhankelijk van ernst van de ziekte.

Kosten MS

De kosten voor mensen met MS zijn afhankelijk van de ernst van de ziekte. Voor milde MS (EDSS 0-3) is het € 23.100. Voor ernstigere klachten (EDSS 4-6,5) € 32.200 en voor ernstige MS (EDSS 7-9) € 50.500 per jaar. Kosten worden grotendeels gemaakt door medische zorg. De meerderheid (70%) had een medische afspraak in de afgelopen 3 maanden: 44% bij de neuroloog, 36 % bij de MS-verpleegkundige of MS verpleegkundige specialist en 33% bij een fysiotherapeut.

Medicatie

De meerderheid (71%) gebruikte MS gerelateerde medicatie in de afgelopen 3 maanden.  Een derde had in de afgelopen 12 maanden een aanpassing gehad voor het kunnen verplaatsen. Dat was vaak een aanpassing in de auto of in huis of een hulpmiddel om het lopen te vergemakkelijken. De helft (52%) van de deelnemers werd geholpen door familie voor hun zorg. Dit was gemiddeld 16,8 dagen per maand en 3,3 uur per dag.

Artikel: New insights into the burden and costs of multiple sclerosis in Europe: Results for the Netherlands. Mult Scler. 2017 Aug;23(2_suppl):117-129

Bron: VUmc.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *