homesitemapcontactA+

Zorgfraudeurs

Zorgfraudeur draait op voor onderzoekskosten

Zorgverzekeraars hebben gezamenlijk afgesproken de kosten van onderzoek naar fraude voortaan te verhalen op de fraudeurs.

ZorgfraudeHet terugvorderen van de kosten van fraudeonderzoek is toegevoegd aan de zogenaamde maatregelenrichtlijn, de richtlijn die zorgverzekeraars gebruiken bij het bepalen van de op te leggen maatregelen

Terugvorderen

Hoeveel onderzoekskosten worden teruggevorderd hangt af van het fraudebedrag en de complexiteit van het onderzoek. Bij kleine, weinig complexe zaken kunnen de daadwerkelijke onderzoekskosten of een vast bedrag worden doorberekend.

Voor grotere en complexere zaken worden de werkelijke onderzoekskosten bij de fraudeur in rekening gebracht. Die zijn vaak aanzienlijk. Daarnaast wordt vanzelfsprekend ook het ten onrechte gedeclareerde bedrag teruggevorderd.

Opgezegd

Het terugvorderen van onderzoekskosten is een toevoeging aan de bestaande maatregelen van zorgverzekeraars tegen fraudeurs. Afgelopen jaar is 126 keer de zorgverzekering van een frauderende verzekerde of het contract met een zorgaanbieder opgezegd.

Zorgverzekeraars hebben ook tuchtklachten ingediend tegen een huisarts en een apotheker, die daarna hun vak niet meer mochten uitoefenen. Het kan bij deze fraudes ook gaan om verzekerden of PGB-bemiddelingsbureaus of opticiens. In Nederland hechten we aan goede gezondheidszorg. Een groot deel van de rijksbegroting wordt daaraan besteed. Het is belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt.

Bron: ZN

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *