skip to Main Content

Ben je in 1966 geboren? Doe dan mee!

Ben Je In 1966 Geboren? Doe Dan Mee!

Met de ene mens met MS gaat het lange tijd relatief goed, terwijl de ander al snel veel beperkingen heeft. Waarom is dat zo? Project Y, een grote studie onder alle Nederlanders met MS die in 1966 geboren zijn, moet hier antwoord op geven. Doe mee aan dit onderzoek!

“Als we weten welke ziektemechanismen de beperkingen veroorzaken, kunnen we gerichter ingrijpen”, aldus prof. dr. Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur van het VUmc MS Centrum Amsterdam. “Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat MS-patiënten een goede kwaliteit van leven behouden.”

 Ben je in 1966 geboren?

Het wetenschapsteam van project Y wil alle Nederlanders met MS die in 1966 zijn geboren, opsporen en opnemen in de studie. Zij zijn in dezelfde tijd opgegroeid, hoewel de eerste klachten van MS zich wel op verschillende leeftijden geopenbaard kunnen hebben. Rond de leeftijd van 50 jaar is de ziekte vrijwel altijd al aan het licht gekomen, en is ook duidelijk hoe relatief gunstig of ongunstig het verloop van de ziekte is. Door al deze mensen uitgebreid in kaart te brengen wordt inzicht verkregen in factoren die het verschil in verloop kunnen verklaren.

oproepen-160205-1966-vu-mission-summitUitdehaag: “Met project Y kijken we naar het beloop van de ziekte: bij wie verloopt de ziekte relatief goed en bij wie niet? Vervolgens onderzoeken we systematisch factoren die van invloed kunnen zijn: omgevingsfactoren, leefgewoontes, voedingspatronen. We vergelijken MRI-hersenscans en gegevens uit bloed en speeksel die tijdens het onderzoek worden verzameld.”

Mount Everest beklimmen

Project Y wordt gefinancierd uit de opbrengst van een bijzondere stichting, de Stichting Mission Summit, opgericht door Niels van Buren die op zijn dertigste te horen kreeg dat hij MS heeft. In april dit jaar gaat hij na drie jaar intensieve training de Mount Everest beklimmen. Daarmee wil Niels aandacht vragen voor de ziekte MS en geld inzamelen voor project Y waarover hij op 2 februari vertelde in het actualiteitenprogramma Jinek.

Geboren in 1966? Meld je aan bij: projecty@vumc.nl

Bron: www.vumc.nl/mscentrum

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Beste Sasja,

   Dat klopt en je staat op onze lijst met vrijwilligers. Dank vast daarvoor. We zijn nog druk bezig met het krijgen van alle goedkeuringen. Bijvoorbeeld de benodigde goedkeuring van de Medisch Ethische commissie.

   We zijn wettelijk verplicht om deze goedkeuring in ons bezit te hebben voor we kunnen starten. En dat is ook goed, want de wet is bedoeld om mensen te beschermen tegen bevolkingsonderzoeken die een gevaar kunnen vormen voor de lichamelijke dan wel geestelijke gezondheid.

   We hopen nog deze zomer te kunnen starten met het oproepen van deelnemers.
   Inmiddels hebben al 100 mensen zich aangemeld. Daar zijn we heel blij mee.
   Natuurlijk hopen we zo volledig mogelijk te zijn, dus dat alle mensen met MS die in 1966 geboren zijn zich aanmelden. Dat kan nog steeds via projecty@vumc.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hou mij via e-mail op de hoogte van .

Back To Top