skip to Main Content
Exercise PRO-MS Studie

Exercise PRO-MS studie

Intensief trainen bij progressieve MS

Voor een wetenschappelijk onderzoek naar de beschermende effecten van een 16-weken durend trainingsprogramma is het MS centrum Amsterdam van Amsterdam UMC op zoek naar mensen met progressieve multiple sclerose.

Doel van het onderzoek

Progressieve multiple sclerose wordt gekenmerkt door geleidelijke toename van klachten, waarschijnlijk het gevolg van achteruitgang van het hersenweefsel. Momenteel zijn er nagenoeg geen goede geneesmiddelen voor mensen met progressieve multiple sclerose. Het doel van deze studie om te onderzoeken of fysieke training de geleidelijke achteruitgang van de hersenen tegen kan gaan. Tegelijkertijd onderzoeken we effecten op het dagelijks functioneren en de algehele gezondheid.

Wie kunnen meedoen? 

  • U bent tussen de 18 en 70 jaar oud
  • U heeft de diagnose multiple sclerose (MS) en er is sprake van geleidelijke toename van klachten. Eerder had u de vorm van MS die werd gekenmerkt door schubs/relapses.
  • U kunt minimaal 100 meter zelfstandig lopen met een loophulpmiddel aan één kant of zonder loophulpmiddel.

U kunt niet meedoen wanneer er sprake is van één of meer van de volgende situaties:

  • Er zijn redenen waarom u niet in de MRI-scanner kunt (bijvoorbeeld door prothesen of andere metalen in het lichaam en/of angst voor kleine ruimte).
  • U volgt al een intensief trainingsprogramma. 
  • U bent zwanger of wil graag zwanger worden. 
  • U gebruikt fampridine. 

Wat houdt deelname in?

U gaat 4 maanden lang (3 keer per week) trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Elke training duurt 1 uur, en vindt plaats op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het VUmc. Er zijn twee trainingsprogramma’s: kracht- of conditietraining. Welk trainingsprogramma u gaat volgen wordt bepaald aan de hand van loting. Op de uitslag van de loting heeft u geen invloed.

Metingen

Voor en na de trainingsperiode vinden er metingen plaats. In de weken 1, 16, 33 en 48 zullen wij steeds twee meetmomenten van ongeveer drieënhalf uur plannen. Metingen zijn bijvoorbeeld MRI, bloedprikken, het testen van uw lichamelijk conditie, spierkracht, lopen, balans, geheugen en denken en handfunctie. Er wordt bij MRI-onderzoek geen gebruik gemaakt van contrastmiddelen. Om uw lichamelijke conditie te testen doet u een maximale inspanningstest. We houden hierbij uw ademhaling, hartslag en bloeddruk in de gaten. Elke keer vragen wij u ook om vragenlijsten in te vullen. Dit duurt ongeveer een half uur.

Interesse?

Neem voor vragen of meer informatie per e-mail contact op met Arianne Gravesteijn, onderzoeker bij het MS Centrum Amsterdam locatie Vumc.

 

Lees ook

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top