skip to Main Content

Gezonde vrijwilligers gezocht

Gezonde Vrijwilligers Gezocht

MS centrum Amsterdam zoekt gezonde vrijwilligers!

Studie naar het effect van Tecfidera op de hersenen en cognitie bij MS

Voor een onderzoek met MRI (Magnetic Resonance Imaging) en neuropsychologische testen zijn wij op zoek naar gezonde vrouwelijke vrijwilligers tussen de 18-65 jaar om de natuurlijke veranderingen in de hersenen over een bepaalde tijdsperiode te begrijpen.

Doel onderzoek

Tecfidera is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met multiple sclerosis (MS). We weten dat de hersenen in staat zijn om zich aan te passen aan veranderingen, zoals ziekte, waardoor functies toch (gedeeltelijk of volledig) behouden kunnen worden. We noemen dit reservecapaciteit. Wij denken dat bij mensen met MS die Tecfidera gebruiken de reservecapaciteit van de hersenen wordt aangesproken. Door het gebruik van hersenscans (MRI) willen wij onderzoeken wat het effect van Tecfidera is op de hersenen.

De helft van de mensen met MS heeft last van problemen met geheugen, concentratie en/of aandacht (cognitiestoornissen). Wij denken dat Tecfidera de reservecapaciteit van het brein stimuleert, waardoor cognitiestoornissen hopelijk kunnen worden uitgesteld, wat we testen met neuropsychologisch onderzoek.

Wij zijn op zoek naar 30 gezonde controles om de natuurlijke veranderingen in de hersenen over een bepaalde tijdsperiode te begrijpen. Wij vragen uw hulp en willen u uitnodigen om aan dit onderzoek deel te nemen! U wordt niet gevraagd Tecfidera voor dit onderzoek te gaan gebruiken.

Voorwaarden deelname

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent tussen de 18 en 65 jaar
  • Geen MS of andere neurologische aandoeningen
  • Geen psychiatrische aandoeningen (m.u.v. depressie mits stabiel op medicatie of depressie in het verleden)
  • Geen alcohol- of drugsmisbruik (in het heden of verleden)
  • Geen pacemaker, metalen clips in het lichaam, uitwendige protheses of angst voor kleine ruimtes (claustrofobie)

Verloop onderzoek

Meedoen houdt in dat u drie keer naar AMC komt voor een neuropsychologisch onderzoek en MRI scan. Na de eerste afspraak volgt weer eenzelfde meting na 6 en 18 maanden. U ontvangt van ons een vergoeding van de reis- en parkeerkosten.

De volgende metingen worden verricht op alle drie de meetmomenten:

  • Een neuropsychologisch onderzoek (1,5-2 uur) om de cognitie te meten
  • Een (f)MRI scan (70 minuten). De MRI-scan is zonder contrastmiddel.

Vooraf aan ieder bezoek wordt aan u gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen en mee te nemen naar het ziekenhuisbezoek. Het invullen van deze vragenlijsten duurt ongeveer 30 minuten.

De (f)MRI-scan is zonder risico als u aan de voorwaarden van MRI voldoet. De risicovoorwaarden worden onderzocht voor de start van het onderzoek. U krijgt in de scanner oordopjes om het lawaai van de scanner te onderdrukken. Tussen de MRI-scans door is er geen lawaai en wordt er door middel van een intercom met u gecommuniceerd. Er wordt bij dit onderzoek geen gebruik gemaakt van contrastmiddelen.

Wilt u meedoen aan dit onderzoek?

Voor meer informatie en bij interesse kunt u contact opnemen met hoofdonderzoeker Dr. Hanneke Hulst of Marike van Lingen, MSc, assistent onderzoeker Anatomie en Neurowetenschappen, bereikbaar via telefoonnummer 06-21170637 of per e-mail: msencognitie@vumc.nl.

Nadat u heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname, wordt er een informatiebrief opgestuurd met meer informatie over het onderzoek, een folder over MRI en een folder over deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Daarna wordt er contact met u opgenomen of u wel of niet wilt meedoen aan het onderzoek.

 

Dit bericht heeft 2 reacties
Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top