MS centrum zoekt deelnemers voor onderzoek

MS Centrum Amsterdam zoekt vrijwilligers voor onderzoek

Na veel positieve reacties zoekt MS Centrum Amsterdam vooral nog gezonde vrouwen voor MRI en PET onderzoek én mensen met MS die veel cognitieve problemen ervaren.

Voor een onderzoek met de hersenscantechnieken MRI (Magnetic Resonance Imaging) en PET (Positron Emission Tomography) is Amsterdam Universitair Medisch Centrum op zoek naar gezonde vrouwelijke deelnemers. 

Amsterdam UMC -onderzoek onder mensen met MSHet gaat om een onderzoek met de titel: “Cognitieve achteruitgang bij mensen met MS en de rol van twee belangrijke signaalstofjes in de hersenen: GABA en glutamaat.”

Cognitieve problemen

Veel mensen (50-70%) met MS ervaren cognitieve problemen, zoals problemen met het geheugen, aandacht en concentratie. Het AMC denkt dat twee signaalstofjes in de hersenen een rol spelen bij de cognitieve achteruitgang in MS: GABA en glutamaat.

Belangrijkste vraag

Met behulp van bepaalde hersenscantechnieken zoals MRI (Magnetic Resonance Imaging) en PET (Positron Emissie Tomografie), kunnen wij deze stoffen meten. Onze belangrijkste vraag is dan ook: hoe verschillen deze signaalstofjes tussen mensen met MS met verschillende cognitieve problemen en gezonde mensen?

Wat betekent deelname voor u?

U zult twee keer een bezoek aan het VUmc brengen. Hieronder ziet u welke onderzoeken tijdens het eerste bezoek verricht worden.

Het gaat om een onderzoek met de titel: “Cognitieve achteruitgang bij mensen met MS en de rol van twee belangrijke signaalstofjes in de hersenen: GABA en glutamaat.”

Tijdens het tweede bezoek (180 minuten) zal er een PET scan gemaakt worden.

U kunt meedoen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Leeftijd tussen 18 en 60 jaar,
 • De diagnose relapsing-remitting (RRMS) of secundair progressieve (SPMS) MS heeft of gezond bent,
 • Geen andere neurologische of psychiatrische aandoeningen heeft,
 • Geen alcohol- of drugsmisbruik (nu of in het verleden),
 • Geen gebruik van benzodiazepinen, GHB of corticosteroïden,
 • Geen pacemaker, metalen clips in het lichaam, uitwendige protheses of angst voor kleine ruimtes (claustrofobie),
 • Nu niet zwanger of borstvoeding gevend,
 • Geen hart- of vaatziekten

Voor beide bezoeken ontvang je vergoeding van de reis- en parkeerkosten. Daarnaast ontvang je een VVV-bon van €25 voor het eerste bezoek met MRI-scan en €225 voor het tweede bezoek met PET-scan.

Meer informatie?

Voor meer informatie en bij interesse kun je contact opnemen met M. Huiskamp, onderzoeker Anatomie en Neurowetenschappen, bereikbaar via telefoonnummer 06 – 25694926 of per e-mail: m.huiskamp@amsterdamumc.nl.

Nadat je hebt aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname, wordt er een informatiebrief opgestuurd met meer informatie over het onderzoek, een folder over MRI en PET en een folder over deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Daarna wordt er contact met je opgenomen of je wel of niet wilt meedoen aan het onderzoek.

Sponsoring: Stichting MoveS

 

Lees ook:

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. MRI wordt in een smalle tunnel gemaakt, voor mensen die claustrofobisch zijn is dit geen prettig onderzoek als dit 70 minuten duurt.

 1. ik heb altijd last van slikken liggend bij het maken van de MRI. Waardoor ik opnieuw me hersenen moet laten scannen.

 2. Beste Lydia,

  Dank voor uw vraag. Mensen met (ernstige) hart- en vaatziekten mogen niet meedoen, omdat bij de PET-scan ongeveer 250 ml bloed wordt afgenomen. Afhankelijk van de individuele situatie hoeft een hoge bloeddruk geen reden te zijn waarom mensen niet mogen deelnemen. We zullen dit altijd per persoon goed bekijken en overleggen met nucleair geneeskundigen van de PET-afdeling.

  Vriendelijke groet,

  Marijn Huiskamp

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *