Smartphone monitoring in MS

Bij MS kunnen aanvallen (schubs, exacerbaties of terugvallen) elk moment optreden en varieert geleidelijke achteruitgang (ziekteprogressie) sterk per individu. Daarnaast is vermoeidheid een moeilijk te meten symptoom dat veel voorkomt in MS met vaak invaliderende gevolgen. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of vermoeidheid, aanvallen en achteruitgang bij MS gemeten kunnen worden op de smartphone met twee speciaal ontworpen apps: NeuroKeys en MS sherpa.

NeuroKeys is een toetsenbord dat het standaardtoetsenbord vervangt en typgedrag meet tijdens normaal gebruik. MS sherpa legt de oogbewegingen vast met de camera tijdens het uitvoeren van opdrachten. Daarnaast wordt het slaappatroon en lichamelijke activiteit bijgehouden met de Fitbit, een om de pols gedragen activiteitenmeter.

Wie kan meedoen

Wij zijn op zoek naar mensen met MS.

Wat houdt deelname in

Bij deelname gaat u gedurende een jaar NeuroKeys en MS sherpa op uw smartphone gebruiken, de Fitbit dragen, en vijf keer de polikliniek Amsterdam UMC – locatie VUmc bezoeken. Elk bezoek duurt ongeveer 3 uur, en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Gesprek arts-onderzoeker
 • Lichamelijk onderzoek
 • Cognitieve testen (alleen bezoek 1 en 5)
 • Oogbewegingsonderzoek (alleen bezoek 1, 2 en 5)
 • OCT-scan (alleen bezoek 1, 2 en 5)
 • MRI-scan (afhankelijk van uw type MS, 2 of 5 keer)
 • Na elk bezoek, en één keer extra, wordt u gevraagd om thuis (digitaal) vragenlijsten in te vullen.

Afdeling

Neurologie, Amsterdam UMC Partners: Orikami (MS Sherpa App) en Neurocast (Neurokeys App)

Looptijd

2018 – 2020

Geïnteresseerd?

Mensen die geïnteresseerd zijn in deelname aan het onderzoek kunnen een email sturen naar: appsms@vumc.nl. U ontvangt dan uitgebreide informatie over het onderzoek per mail. Daarin staan vervolgstappen voor deelname aan het onderzoek.

Sponsoring

TKI Life Sciences & Health , Stichting MS Research , Biogen International BV

 

Lees ook:

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. Klinkt heel interessant, vermoeidheid is moeilijk te meten inderdaad.
  Wat wel meteen duidelijk is; 5x naar Amsterdam voor een onderzoek van 3 uur kost mij minstens 10 dagen; 5 voor reizen en onderzoeken en minstens een dag per keer om weer bij te komen….onhaalbaar dus voor mij (en de meeste andere mensen met MS denk ik)
  Jammer.

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *