skip to Main Content

Onderzoek MS-gerelateerde vermoeidheid

Onderzoek MS-gerelateerde Vermoeidheid

Internet-based  versus face-to-face cognitieve gedragstherapie voor MS-gerelateerde vermoeidheid (e-trefams studie)


De afdelingen Revalidatiegeneeskunde en medische Psychologie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc is, in samenwerking met 11 verschillende revalidatiecentra, gestart met een onderzoek naar behandeling voor MS-gerelateerde vermoeidheid.

Achtergrond

cognitieve gedragstherapie voor MS-gerelateerde vermoeidheid (e-trefams studie)Vermoeidheid is een klacht die bij 80% van de mensen met MS voorkomt. Vaak wordt dit als een zeer belemmerende klacht ervaren en geeft het veel beperkingen in het dagelijks leven. Onderzoek heeft aangetoond dat cognitieve gedragstherapie (CGT) een effectieve behandeling is om de ernstige vermoeidheid bij mensen met MS te verminderen.

Er is nu een nieuwe vorm van deze cognitieve gedragstherapie ontwikkeld, namelijk e-CGT, waarbij mensen nog maar 2 keer naar het behandelcentrum hoeven te komen, en de behandeling verder online via internet kunnen volgen, ondersteund door video-consulten en e-mailcontacten met de therapeut. Hiermee verwachten we dat de behandeling toegankelijker en minder belastend wordt voor vermoeide mensen met MS.

Omschrijving project

In dit onderzoek willen we onderzoeken of cognitieve gedragstherapie met behulp van internet net zo effectief boostersessies, het lange termijn effect van de behandeling vergroot.

Wie kan meedoen?

Mensen met MS, ouder dan 18 jaar, die last hebben van ernstige vermoeidheid. Voor deelname geldt ook dat u zelfstandig in staat bent om minstens 100 meter achtereen te lopen.

Wat houdt deelname in

Meedoen aan het onderzoek betekent dat u aan een van de volgende twee behandelingen deelneemt. Door middel van loting wordt bepaald aan welke behandeling u deelneemt:

(1) Reguliere CGT, die bestaat uit 12 sessies met een psycholoog binnen een van de 11 deelnemende revalidatiecentra/ziekenhuizen (zie de lijst met deelnemende centra onder). De behandeling duurt 5 maanden.

(2)e-CGT is dezelfde behandeling, die u echter vanuit huis kunt volgen via internetmodules, onder begeleiding van de psycholoog. U spreekt de psycholoog 5 maal persoonlijk, ofwel binnen het revalidatiecentrum / ziekenhuis, ofwel via video-bellen. Daarnaast begeleidt de psycholoog u via emailcontacten. De behandeling duurt 5 maanden.

Beide behandelingen zijn inhoudelijk hetzelfde, alleen de manier waarop u de behandeling volgt verschilt. Na afloop van de behandeling wordt opnieuw geloot of u nog extra therapieafspraken  krijgt 2 en 4 maanden na afloop van de behandeling.

Metingen

Voorafgaand aan de behandeling wordt u gevraagd om online een aantal vragenlijsten in te vullen en gedurende een week een slaap/waakdagboekje bij te houden. Dit kunt u vanuit huis doen en kost u ongeveer 1-2 uur. Ditzelfde vragen we u daarna nog driemaal te doen: aan het einde van de behandeling, vier maanden later en ten slotte nog drie maanden daarna.

Deelnemende behandelcentra

Amsterdam UMC, locatie VUmc / NKCV Amsterdam
Rijndam, locatie Erasmus MC, Rotterdam
Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam
Basalt Revalidatie Leiden
Klimmendaal Zutphen
Maartenskliniek Nijmegen
Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen
Roessingh Enschede
Revalidatie Friesland Sneek
Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom/ Roosendaal
MS Centrum Melsbroek (Be)

Interesse?

Neem voor vragen of meer informatie contact op met Marieke Houniet- de Gier, Gz-psycholoog,  VUmc, tel 06-25716312, of mail naar:  e-trefams@vumc.nl

Lees meer over de MS en vermoeidheid

Interesse in andere lopende onderzoeken waar je aan mee kan doen? www.msweb.nl/actueel/oproepen/

 

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Hoi,
    Het mailadres onderaan de tekst klopt niet. Ik zou graag een vraag per mail stellen en dat lukt niet.
    Alvast bedankt,
    Judith Klein Haarhuis

  2. Er staan op de hoofdpagina meerdere vermoeidheid onderzoeken, zijn die hetzelfde? Is verwarrend voor mensen die concentratieproblemen hebben.

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hou mij via e-mail op de hoogte van .

Back To Top