homesitemapcontactA+

Nieuwe website voor Pgb?

Nieuwe website voor PGB nog steeds vertraagd

De gebruiksvriendelijke website waar Pgb-houders al jaren om vragen, schiet niet op door tegenwerking van gemeenten, de Sociale Verzekeringsbank, SVB, en het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Nieuwe website voor Pgb‘Het ministerie van VWS is meer met zichzelf bezig zijn dan met de belangen van de betrokken burgers’,  zegt Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW in een interview met NRC.

Nieuwe website

DSW bouwt de nieuwe website, met instemming van de verantwoordelijke staatssecretaris Martin van Rijn, de SVB én de gemeenten. Volgens Oomen had de site al lang online kunnen zijn. De Pgb-houders vragen al jaren om een betere website. Volgens Oomen zijn de overheidspartijen vooral met zichzelf bezig  en hebben ze geen oog voor de belangen van Pgb-houders.

Mensen die hulp of verzorging nodig hebben, kunnen bij gemeenten of zorgverzekeraars een Pgb aanvragen en zelf hun zorg regelen. Vroeger kregen ze dat geld zelf, maar per 1 januari 2015 ging de SVB namens 150.000 patiënten geld uitbetalen aan zorgverleners.  Doel: fraude tegengaan .

Strijd

Voortdurende strijd tussen gemeenten, zorgverzekeraars en de SVB, waarbij het ministerie niet ingreep, beheerste de voorbereiding van de stelselwijziging. Bij de invoering ontstond enorme chaos. Patiënten werden niet voorbereid op de veel ingewikkeldere procedure en hadden geen idee wat ze moesten doen. Met als gevolg: zorgverleners kregen niet uitbetaald.

Van Rijn overleefde moties van wantrouwen en beloofde hard te werken aan een gebruikersvriendelijker Pgb, vooral door een betere site te realiseren. Na langdurige onenigheid over wie de nieuwe site voor Pgb-gebruikers zou bouwen, bood zorgverzekeraar DSW aan het op kosten van de verzekeraars te doen.

De site is  volgens Oomen bijna af maar de SVB en gemeenten doen niets om hem gebruiksklaar te maken. Wel blijven ze steeds nieuwe eisen stellen. Lees verder op:

Bron: www.nrc.nl/nieuws

 

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *