skip to Main Content
Van De Redactie

Van de Redactie

Het thema is: Bewegen!

We doen het alsmaar door. Het zit in onze aard, in de natuur, in onze samenleving. We zijn altijd aan het bewegen. Zowel fysiek als geestelijk. We gaan linksom, we gaan rechtsom. Vandaag zijn we niet dezelfde persoon als morgen. Vandaag zitten we beter in ons vel dan gisteren. Vandaag lukt het wel die 500 meter te lopen. Gisteren moest het met de scootmobiel. Morgen weten we niet hoe het gaat.

Bewegen doen velen zonder erbij na te denken, maar ook bij velen is het de fysieke en mentale gesteldheid van die dag of dat uur of dat ene moment, die de beweeglijkheid bepaalt. Ook bij mensen met MS. Vandaar dat we het erg toepasselijk vonden om ons jaarlijkse themanummer in het licht van Beweging te zetten. Dat we daarbij aansluiten bij het jaarthema van de MS Vereniging is een mooie bijkomstigheid.

Zo beklom Saskia Saunier de Mont Ventoux, zowel een keer fietsend als lopend. Ook voor haar was het elke keer weer afwegen welke beweging bij dit moment in haar leven paste. Hoe ze volgend jaar deze berg zal bedwingen, weet ze dan ook nog niet.

Marijn de Vries rolde door Breda, uitgeroepen tot de meest toegankelijke stad van Europa. De hobbelige straten in het oude stadscentrum stokte zijn beweging, maar door de behulpzaamheid van de Bredanaren kon hij zijn rollende tocht verder zetten.

Onze columnist Hanneke Hulst zette zelf een beweging op gang door onderzoek te doen naar mensen met MS en hardlopen. Dat ze daar zoveel heftige reacties op kreeg, -want wie met MS kan nu hardlopen?-, verraste haar totaal. Ze legt nu uit hoe dit zit en hoopt daarmee een positievere beweging op gang te kunnen brengen.

Ook hebben we Raymond Timmermans weer even terug in dit nummer – ook dat is een beweging – en hij laat zien dat en hoe beweging een thema is binnen de nieuwe Medische Adviesraad van onze organisatie.

Extern schrijfster Marjan de Bie vertelt hoe een beweegcoach mensen met MS weer op het juiste beweegspoor zet. Zo blijken sommigen met MS nog prima te kunnen golfen.

Uiteindelijk was de samenstelling van dit nummer ook een en al beweeglijkheid. Nieuwe kandidaat-schrijfsters schoven aan. Een ander haakte even af door privé-omstandigheden. Weer een ander probeerde eerst linksom en daarna rechtsom een ingang te vinden, maar het potentiële interviewobject hield de boot af.

Misschien is dat wel een mooie les na het in elkaar zetten van dit themanummer. Soms moet je een pas op plaats maken, accepteren dat het even niet gaat. Dat je even stil moet staan. Bewegingloos, al blijft het lastig voor de bewegende mens om daaraan toe te geven.

Veel leesplezier met dit themanummer Beweging!

Marjolein van Woerkom,
waarnemend hoofdredacteur

Naar de Inhoudsopgave MSzien 2019, nr. 3.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top