homesitemapcontactA+

Blog Liva

Paraplu

Paraplu

Ik heb plaatsgenomen op dat heerlijke terras. Geen wolkje te bekennen. Ondertussen wordt mij gevraagd na te denken over een nieuwe medicijnkeuze direct na de bevalling. Alsof je alvast je paraplu openklapt, vol in de zonnestralen.
Lees meer
 • 13-11-2017
Vaste Grond

Vaste grond

Gedicht Liva: Verdriet komt in golven Het is alsof je de oceaan instapt. Op het strand is het zand nog warm. De zee geruststellend ver. Wanneer je je tenen in het water steekt, overvalt de kou.
Lees meer
 • 01-11-2017
Bilschuiverij

Bilschuiverij

Er is iets belangrijks dat wij tot dan toe achterwege laten in ons verhaal. Hier begint de bilschuiverij. Ongemakkelijk begin ik toch over mijn gezondheid. Tegelijkertijd klinkt het startschot in mijn hoofd. Gedachten tuimelen over elkaar. Alle duiveltjes en stemmetjes schreeuwen om dezelfde aandacht.
Lees meer
 • 04-10-2017
Strot

Strot

Soms vliegt het naar m'n strot. Wat ga ik doen als ik straks een invaliderende aanval krijg? Als ook ik in die rolstoel beland? Wat doe ik als ik zover aftakel dat ik cognitief niet meer de Liva ben die mijn man herkent? En hij daarop misschien zijn eigen pad kiest? Wat doe ik als ik mijn steun verlies?
Lees meer
 • 06-09-2017
Blog: Ten Volle

Blog: Ten volle

Kortom: ik weet dat ik MS heb. Ik weet ook dat ik maar één leven heb. Om dit ene leven te ervaren, moet ik accepteren dat ik met MS te maken zal krijgen. Uiteraard kan ik kiezen om de MS te weigeren of het te negeren. Maar dan zal ik doorgaan in strijd en ontkenning.
Lees meer
 • 09-08-2017
Brieven Aan MS

Brieven aan MS

Lieve, stomme, MS, Je herinnert je vast nog de vorige brief die ik schreef. Ik was destijds op een bitter punt aangekomen. Vaak liep ik rond met een enorme bal aan woede, verdriet, ongeloof en verzet. Vooral heel veel verzet.
Lees meer
 • 12-07-2017
Een Onconventionele Dankbaarheid

Een onconventionele dankbaarheid

Is het idioot om te stellen dat de afgelopen twee jaar niet alleen de boeken ingaan als de vreselijkste, maar absoluut ook als de heerlijkste jaren? Ik heb mij niet eerder zo verdrietig gevoeld. Zo hopeloos, zo zoekende. Tegelijkertijd heb ik mij nog nooit zo rustig gevoeld, zo licht en zo gelukkig.
Lees meer
 • 14-06-2017
Utopia

Utopia

Het doelgericht leven ligt diep verankerd in ons rechtlijnig bestaan. Druk druk druk, onderweg naar een beter leven, een mooiere toekomst. Vooruit! Altijd recht vooruit. Totdat MS je inhaalt.
Lees meer
 • 10-04-2017
Realiteit

Realiteit

De uitspraak van het UWV? Dat was nogal een ding. In de aanloop kreeg ik twee adviezen: 1. Waarschijnlijk kun je geen aanspraak maken op enige vorm van WIA, en 2. Het UWV is als een blackbox; je stopt er wat in, maar je hebt geen idee hoe en aan welke kant het er weer uit komt. Dus: ontspan.
Lees meer
 • 15-03-2017
Huis En Haard

Huis en haard

Nieuw Blog van Liva: Gasten bied je een bed aan, nietwaar? Huis en haard leerde ik openstellen. De gast bleek permanent asiel te vragen. Toen ik begreep dat zelfs na de stevigste onderhandelingen vertrek geen optie was, bedacht ik een plan.
Lees meer
 • 15-02-2017
 • 1
 • 2