homesitemapcontactA+

Blog Liva

Brieven Aan MS

Brieven aan MS

Lieve, stomme, MS, Je herinnert je vast nog de vorige brief die ik schreef. Ik was destijds op een bitter punt aangekomen. Vaak liep ik rond met een enorme bal aan woede, verdriet, ongeloof en verzet. Vooral heel veel verzet.
Lees meer
  • 12-07-2017
Een Onconventionele Dankbaarheid

Een onconventionele dankbaarheid

Is het idioot om te stellen dat de afgelopen twee jaar niet alleen de boeken ingaan als de vreselijkste, maar absoluut ook als de heerlijkste jaren? Ik heb mij niet eerder zo verdrietig gevoeld. Zo hopeloos, zo zoekende. Tegelijkertijd heb ik mij nog nooit zo rustig gevoeld, zo licht en zo gelukkig.
Lees meer
  • 14-06-2017
Utopia

Utopia

Het doelgericht leven ligt diep verankerd in ons rechtlijnig bestaan. Druk druk druk, onderweg naar een beter leven, een mooiere toekomst. Vooruit! Altijd recht vooruit. Totdat MS je inhaalt.
Lees meer
  • 10-04-2017
Realiteit

Realiteit

De uitspraak van het UWV? Dat was nogal een ding. In de aanloop kreeg ik twee adviezen: 1. Waarschijnlijk kun je geen aanspraak maken op enige vorm van WIA, en 2. Het UWV is als een blackbox; je stopt er wat in, maar je hebt geen idee hoe en aan welke kant het er weer uit komt. Dus: ontspan.
Lees meer
  • 15-03-2017
Huis En Haard

Huis en haard

Nieuw Blog van Liva: Gasten bied je een bed aan, nietwaar? Huis en haard leerde ik openstellen. De gast bleek permanent asiel te vragen. Toen ik begreep dat zelfs na de stevigste onderhandelingen vertrek geen optie was, bedacht ik een plan.
Lees meer
  • 15-02-2017
Grande Finale

Grande Finale

De Grande Finale is in aantocht. Alle voorbereidingen worden getroffen. Overleggen staan gepland, vele woorden komen op papier te staan, feiten worden dubbel gecheckt, aangevuld, alsnog gezocht. Hier en daar een loze poging om de prognose helder te krijgen (…).
Lees meer
  • 18-01-2017
Geniet Van De Mooie, Kleine Dingen

Geniet van de mooie, kleine dingen

MS is voor mij tot nu toe vooral leren omgaan met verlies. Keer op keer opnieuw verlies incasseren, rouwen en afscheid nemen. Wanneer de neuroloog voor het eerst de woorden ‘multiple sclerose’ uitspreekt, neem je afstand van het toekomstbeeld wat je tot dan toe voor ogen had.
Lees meer
  • 27-12-2016
Wat Nu? Nu Het Goed gaat?

Wat nu? Nu het goed gaat?

En toch. Dat stiekeme stemmetje in het achterhoofd. Die angst (die tegelijkertijd heel reëel is, want het is ook een wetenschap) voor het onheil dat al klaar staat.
Lees meer
  • 23-11-2016
Het Leven Mét MS

Het leven mét MS

Onwerkelijk. Ik had net gehoord dat een chronische ziekte al even z´n gang ging in mijn centrale zenuwstelsel. Een ziekte waarvan ik de naam nauwelijks uit kon spreken. Toen we de scan bekeken kwam het verdriet. Hoewel - ik weet niet of ik het verdriet kan noemen. Eerder onbegrip.
Lees meer
  • 26-10-2016