skip to Main Content
Blog Liva: Rijkdom

Blog Liva: Rijkdom

Ik troost. Ik zing. Ik wieg. Ik kus. Ik fluister lieve, zachte woorden. We maken oogcontact. Jij en ik. Onze met liefde gevulde blikken omsluiten zich in elkaar. Clichématig lijkt de wereld te stoppen. Het alles valt weg in het niets. Zelfs de pijnlijke tintelingen en het krachtverlies in mijn armen. De twijfel. De vermoeidheid. Alles. Niets. Jij en ik.

Wanneer beide mannen slapen, ben ik nog wakker. Met een arm die hapert. Het ‘als dit alles is’ tintelen van mijn arm, bleek volgend krachtsverlies en een zenuwpijn waardoor ik slapeloosheid ook aan mijn klachtenlijstje kon toevoegen. Soms weet ik niet hoe ik in staat zal blijven zijn om te kunnen zorgen. Gedachten waar ik enkel een fractie van een seconde bij kan blijven. Te pijnlijk om ook maar een oogwenk langer aandacht te geven.

Wipkip speeltuinMensen vragen waarom ik niet meer schrijf over het moederschap in combinatie met MS. Is het immers niet een onuitputtelijke bron van inspiratie en verhalen? Ik zit er vol van, dat klopt. En ik zou willen dat ik erover kon schrijven. Zo erg heb ik zelf gesnakt naar eerlijke verhalen over het ouderschap met een chronische ziekte.

Toch lukt het niet. Moeder zijn is tot nu toe enkel te vatten in allesoverweldigende emotie. Niet in woorden. Het is te bloot om het daar over te hebben. Het is te cru om te denken aan later. Aan dat mooie mensje in mijn armen en zijn omgaan met mijn ziek-zijn. Bovendien weet ik dat deze tijd niet meer terugkomt. Dat ze maar even klein zijn. Ik probeer als een spons te zijn, elk element van hem en deze ervaring in mij op te nemen.

O, die nachtelijke, wakkere uurtjes. Met een hoofd vol zorgen, is mijn hart gevuld met liefde. MS of niet. Het is een samenvatting van het ouderschap. Onze zoon te mogen troosten. Zelfs in het holst van de nacht. Zelfs wanneer het een falend lijf en slapeloosheid betekent. Zo te midden van mijn slapende mannen. Rijkdom wordt niet puurder dan dit.

Liva

Fotografie: Maxim Wermuth

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top