Medicijnen

MSlinks-130814-knmphttp://knmp.nl
De overkoepelende beroeps- en brancheorganisatie van apothekers, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie.

MSlinks-130814-larebhttp://www.lareb.nl
Lareb is het kenniscentrum op het gebied van de veiligheid van geneesmiddelen. Bijwerking(en) van een middel kun je vinden op de website én zelf rechtstreeks melden bij Lareb via een online meldformulier.

medicijnen-120915-gilenyahttp://www.gilenya.com
Eerste middel voor MS in pilvorm van farmaceut Novartis. Goedgekeurd als ‘tweedelijns-medicijn’. Gilenya (werkzame stof fingolimod) wordt vergoed als een ‘eerstelijns medicijn’ niet (meer) werkt: (Avonex, Betaferon, Rebif en Copaxone).

12dmedicijnen-080418-diagnose-mshttp://www.toekomstmetMS.nl
Een website met allerlei informatie bestemd voor mensen met MS, onderhouden door Biogen Idec, Fabrikant van Avonex (interferon), zie www.avonex.nl en www.multiplecare.nl alsmede van Tysabri (natalizumab), zie www.tysabri.nl.

d71medicijnen-080418-msgatewayhttp://www.ms-gateway.nl
Deze website is bestemd voor de gebruikers van Betaferon (werkzame stof interferon), van farmaceut Bayer Schering Pharma. De website heeft een besloten gedeelte voor Betaferon-gebruikers. Ook www.ms-life.nl is van Bayer.

968medicijnen-080418-levenmetmshttp://www.levenmetms.nl
‘Leven met MS’ is een website met informatie bestemd voor mensen met MS, onderhouden door Teva Nederland, de producent van Copaxone (GA- glatirameer acetaat).

110medicijnen-080418-bureau-medicinale-canabishttp://www.cannabisbureau.nl
Overheidsbureau voor medicinale cannabis. Zie ook www.ncsm.nl, stichting die wetenschappelijk onderzoek naar cannabisgebruik bevordert of www.bedrocan.nl, leverancier van medicinale cannabis.

Omschrijving

Websites gericht op ‘de patiënt’ afkomstig van farmaceuten die medicijnen maken voor MS. Het gaat onder meer om de middelen Avonex, Betaferon, Rebif, Copaxone, Tysabri, 097vp-pillen-plaatjeen de eerste pil: Gilenya.

Daarnaast de website van de KNMP, de Apothekersorganisatie en van LAREB, het Nederlands Bijwerkingen Centrum. Op die website kun je opzoeken welke bijwerkingen een middel heeft én je kunt er zelf je klachten melden.

Tot slot een website van de overheid met informatie over het alternatieve middel Cannabis.