Agressieve MS herkennen

Agressieve MS herkennen

Hoewel het natuurlijk verloop van MS gedurende de tijd verandert, is een hoge laesie-activiteit bij aanvang behulpzaam om mensen met MS te herkennen met een verhoogd risico op het krijgen van een agressieve vorm van MS.

Het doel van dit Spaanse onderzoek is om de lange termijn resultaten te analyseren van mensen met een klinisch geïsoleerd syndroom (CIS).

Voor het onderzoek zijn mensen geselecteerd die al langer dan 10 jaar regelmatig gecontroleerd zijn om
1. de risico’s van MS en de handicaptoename (vastgesteld via de methode van de T2-scan) in te schatten. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt tussen behandelde en onbehandelde mensen met MS en een vroege of late startbehandeling.
2. de basiskenmerken van de agressieve vorm van MS (EDSS ≥ 6 na 10 jaar) te bestuderen.

In totaal zijn 401 mensen voor het onderzoek gevolgd.
Een hoger aantal T2-leasies wordt in verband gebracht met een vroegtijdige MS-diagnose en een eerder risico op onomkeerbare handicaps.
Een vroeg gestarte behandeling wordt in verband gebracht met een verminderd risico op een EDS van 3.0.
Mensen met een agressieve vorm van MS verschillen met de rest van de deelnemers in hun eerste MRI scan in het gemiddeld aantal T2 laesies 71 versus 7 en met contrast verbeterende laesies 3 versus 0.

Bron: Tintore M, et all,
Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), Servei de Neurologia/Neuroimmunologia, Section of Neuroradiology and Magnetic Resonance Unit, Department of Radiology (IDI), Unitat d’Estadística i Bioinformatica, Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Hospital Universitari Vall d’Hebron, Universitat Autònoma de Barcelona, Barcelona, Spain;Institute of Neurology, University College London, London, UK; Division of Neurology, University of Toronto, St Michael’s Hospital, Toronto, ON, Canada.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31610739

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *