homesitemapcontactA+

Borstvoeding en MS

Fp Klinisch

Borstvoedende vrouwen minder kans op MS

Nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten toont aan dat moeders die 15 maanden of langer borstvoeding geven 53% minder kans hebben om MS te krijgen dan vrouwen die dit 0 t/m 4 maanden doen.

Onderzoekers bestudeerden of verschillende factoren rondom vrouw-zijn en zwangerschap gerelateerd zijn aan het ontwikkelen van MS. 397 vrouwen met recent gediagnosticeerde MS of het voorstadium van MS (clinically isolated syndrome (CIS)) en 433 controle vrouwen uit de MS Sunshine Study van een kliniek in Zuid Californië deden mee aan de studie.

Zij vulden een vragenlijst in met items over zwangerschappen, borstvoeding, gebruik van anticonceptie, leeftijd van eerste menstruatie, leeftijd van menopauze en het uitblijven van menstruatie (zonder zwangerschap als reden). De onderzoekers berekenden hieruit ook het aantal jaren waarin vrouwen ovuleerden.

Vrouwen die 15 of meer maanden borstvoeding gaven, hadden 53% minder kans op MS of CIS dan vrouwen die 0 t/m 4 maanden borstvoeding gaven. Op latere leeftijd de eerste menstruatie krijgen (15 jaar of ouder), was ook geassocieerd aan een lager risico op MS of CIS. Het totaal aantal vruchtbare jaren, aantal zwangerschappen, aantal bevallingen, periodes van uitblijvende menstruaties, anticonceptiegebruik en leeftijd van eerste bevalling waren niet gerelateerd aan het krijgen van MS of CIS.

Hoewel dit onderzoek geen uitsluitsel geeft over oorzaak-gevolg relaties, lijkt dus vooral een langere periode van het geven van borstvoeding (15 maanden of langer) beschermend te werken op het krijgen van MS of CIS. Dit sluit aan op andere onderzoeken, waaruit bleek dat borstvoeding de kans op schubs na een bevalling vermindert.

Bron: Langer-Gould A, Smith JB, Hellwig K, Gonzales E, Haraszti S, Koebnick C, Xiang A; Kaiser Permanente Southern California, California, USA; University of Bochum, Germany
Neurology 2017 Jul 12 [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28701499

 

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik kreeg mijn dochtertje in 2004 en heb sinds 1999 de diagnose gekregen. tijdens de zwangerschap leek het of de MS weg was en kon zelf weer rennen en alles als vroeger. Ik heb 8 manden borstvoeding gegeven totdat ik mijn shub kreeg en moest hiermee stoppen om dat mijn meisje anders ook wat van de prednisolon in zou nemen….ben sindsdien langzaam achteruit gegaan…

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *