skip to Main Content

MRI-scan onderscheidt NMO van MS

Op MRI-beelden van een oogzenuwontsteking blijk je vroegtijdig te kunnen herkennen of er sprake is van RR MS of van NMO (neuromyelitis optica). Daardoor kan de behandeling van beide aandoeningen vroegtijdig gestart.

Ontsteking van de oogzenuw komt zowel voor bij RRMS als bij NMO (een auto-immuunziekte met ontstekingen h in het centraal zenuwstelsel). In verband met de therapiebepaling is het noodzakelijk tijdig onderscheid tussen beide aandoeningen te maken. In een vroeg stadium van het ziekteproces kunnen biomarkers van NMO en RRMS echter afwezig zijn. Daarom hebben onderzoekers op MRI-beelden gezocht naar karakteristieke kenmerken bij zowel NMO als RRMS.

Er werd een retrospectieve analyse uitgevoerd van MRI-beelden van 26 NMO-patiënten en 26 personen met RRMS met acute oogzenuwontsteking. Doel hiervan was om plaats en lengte van iedere met contrast versterkte beschadiging op te sporen. Hiertoe werd de oogzenuw in meerdere delen verdeeld.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat op de MRI-beelden tussen NMO en RRMS geassocieerde oogzenuwontsteking duidelijke verschillen te zien waren. De meeste NMO-beschadigingen hadden een lengte van minimaal 17,6 mm en omvatten minimaal 3 delen van de oogzenuw.

  • Een specifiek kenmerk voor een beschadiging bij NMO is een doorsnede van 17,6 mm (76,9%) met een gevoeligheid van 80,8% en een positief waarschijnlijkheidscijfer van 3,50;
  • Bij MS daarentegen waren beschadigingen vaker in één vooraan gelokaliseerd deel van de oogzenuw geconcentreerd.

De conclusie van het onderzoek luidt dat uit de MRI-beelden van oogzenuwontsteking bij NMO vergeleken met RRMS een specifiek patroon naar voren komt dat kan helpen onderscheid te maken tussen de twee neuro-inflammatoire aandoeningen.

Bron: Mealy MA, Whetstone A, Orman G, Izbudak I, Calabresi PA, Levy M.
J Neurol Sci. 2015 May 17. pii: S0022-510X(15)00295-6. doi: 10.1016/j.jns.2015.05.013. [Epub ahead of print] PMID:26026942 [PubMed – as supplied by publisher]

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26026942

Back To Top