skip to Main Content

Epstein-Barr virus en MS

Epstein-Barr Virus En MS
Laboratory mouse

Verminderde immuun respons tegen EBV in MS

Er zijn minder T-cellen gericht tegen het Epstein-Barr virus (EBV) aanwezig in mensen met MS.

Er is steeds meer bewijs dat infectie met het Epstein-Barr virus (EBV) een rol speelt in MS. Ongeveer 95% van de mensen is drager van EBV en in een klein deel van deze mensen veroorzaakt EBV de ziekte van Pfeiffer. EBV is een virus dat in het lichaam aanwezig kan blijven doordat het in B-cellen gaat zitten.

In gezonde mensen worden de EBV-geïnfecteerde B-cellen zoveel mogelijk uitgeschakeld door killer T-cellen (ook wel CD8+ T-cel of cytotoxische T-cel genoemd). Echter zijn er wat studies die aantonen dat in MS EBV-geïnfecteerde B-cellen wel aanwezig blijven, bijvoorbeeld in de hersenen. Daarom hebben onderzoekers uit Australië onderzocht of er minder killer T-cellen gericht tegen EBV-geïnfecteerde B-cellen aanwezig zijn in mensen met MS.

In mensen met MS zijn er inderdaad minder killer T-cellen aanwezig die zich richten op de EBV-geïnfecteerde B-cellen. Dit is specifiek voor EBV, want als men kijkt naar een ander virus, zoals cytomegalovirus (CMV), dan zijn er wel T-cellen aanwezig tegen dit virus. Tevens vonden de onderzoekers dat het aantal T-cellen gericht tegen EBV afnemen naarmate de ziekte vordert.

De onderzoekers denken dat doordat er minder killer T-cellen zijn tegen EBV dat het virus zich verder kan delen in meer B-cellen. Hierdoor neemt ook het aantal auto(=zelf)-reactieve B-cellen toe die tegen het lichaam zelf gericht zijn.

Bron: Pender MP, Csurhes PA, Burrows JM, Burrows SR. Clin Transl Immunology. 2017 Jan 20;6(1):e126.

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28197337

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties
Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top