skip to Main Content
Effect Krachttraining Positief Bij MS

Effect krachttraining positief bij MS

Effect krachttraining positief bij MS

Krachttraining kan de spierkracht en functionele spiercapaciteit verbeteren bij mensen met MS. Dit nieuwe onderzoek versterkt het idee dat krachttraining positief kan bijdragen aan de kwaliteit van leven met MS. Spierzwakte is een bekend symptoom bij MS en het is gerelateerd aan vermoeidheid en verminderde functionaliteit en mobiliteit. Wetenschappers uit Brazilië onderzochten daarom het effect van krachttraining op de spieren bij mensen met MS.

In totaal deden 23 mensen met MS mee aan het experiment. Ze werden verdeeld over twee groepen: een controle groep en een groep die de experimentele trainingen zou ondergaan. De groepen hadden vergelijkbare invaliditeits (EDSS) scores, de meeste tussen 3,5 en 5,5. Iedereen had tenminste 1 jaar de diagnose MS.

Drie keer per week trainen

De controle groep deed geen oefeningen, terwijl de experimentele groep twaalf weken lang, drie keer per week kracht- en weerstand training kreeg. Deze training van 45-60 minuten werd begeleid door professionals. Na 10 minuten warming-up werden oefeningen gedaan op een Multi Power Guided Squat apparaat en daarna een module met acht oefeningen voor verschillende spiergroepen. O.a. machine bench press (borst- en armspieren), horizontal leg press (dij- en bilspieren), machine military press (armspieren), buikspieroefeningen en front lat pulldowns (brede rugspier).

Er werden verschillende tests gebruikt om het effect van de trainingen te meten. De ‘Timed Up & Go” test meet de functie van de benen. De ‘Timed 7.62 Meters Walk’ en de ‘Sit-to-stand’ test meten de kracht in de benen. Balans en het risico op vallen, werden gemeten met de Berg balance test.

Aan het begin van de studie waren er geen verschillen in de scores van beide groepen. Maar na de twaalf weken krachttraining werden significante verschillen gevonden in scores van alle testen. De groep die getraind had, scoorde beter dan de controle groep in alle tests.

Krachttraining kan dus een belangrijke methode zijn om spierkracht en functionaliteit te verbeteren en te onderhouden bij mensen met MS. In combinatie met eerder onderzoek, waaruit blijkt dat krachttraining vermoeidheid kan verminderen en dat trainen een positief effect heeft op de kwaliteit van leven. wijzen de onderzoekers op het belang van krachttraining voor mensen met MS.

Bron: F.J. Aidar, A.L. Carneiro, O. Costa Moreira, CE Patrocinio de Oliveira, N.D. Garrido, V. Machado Reis, I. Raineh, J.M. Vilaça en D. Gama de Matos. Effects of resistance training on the physical condition of people with multiple sclerosis. J Sports Med Phys Fitness. 2017.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28944644

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Dit resultaat bevestigd onderzoek van VUAMC van vorig voorjaar (2016).

    specifieke krachttraining had positief effect op de motoriek!
    cardiotraining (wandelen) gaf geen effect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top