homesitemapcontactA+

Meerdere effecten Fampyra

Therapeutisch Onderzoek

Fampyra en cognitie, moeheid en depressie

Fampyra is een medicijn dat bij een deel van de mensen met MS de loopfunctie verbetert. Duitse onderzoekers hebben aangetoond dat het middel bij sommige mensen ook het cognitieve functioneren verbetert en dat moeheid en depressieve gevoelens erdoor afnemen. Deze effecten zijn niet beperkt tot de mensen die beter zijn gaan lopen.

Door MS raken de zenuwcellen beschadigd waardoor kalium de zenuwcellen kan verlaten. Fampyra (werkzame stof Fampridine) voorkomt dat. Verondersteld wordt dat hierdoor de elektrische prikkels zich door de zenuwen blijven voortbewegen om de spieren te stimuleren, waardoor het lopen beter gaat.

In diverse onderzoeken is aangetoond dat Fampyra ook genezende effecten heeft op andere neurologische functies zoals het cognitieve functioneren, het gezichtsvermogen, de moeheid en de handfunctie. Of dat vooral geldt voor mensen bij wie het middel het lopen verbetert is niet bekend. Om de werking van het middel beter te leren begrijpen hebben de Duitse onderzoekers dit uitgezocht.

39 mensen met RRMS, SPMS of PPMS namen deel aan de studie. Ze hadden een EDSS-score van 4 tot 6.5. Twee weken lang kregen ze twee keer per dag 10 mg Fampyra. Vooraf en aan het einde van de medicijnkuur moesten ze een looptest doen.

Verder kregen ze op die tijdstippen een uitgebreid lichamelijk en neurologisch onderzoek waarbij hun geheugen en aandacht, gezichtsvermogen, handfunctie, mate van moeheid, mate van depressie, en kwaliteit van leven werden getest.

Van de 34 mensen die de studie afmaakten gingen er 22 beter lopen. Dat betekende dat de aan één stuk gelopen afstand vermeerderde met minstens 20 procent. Bij een deel van zowel de “beterlopers” als de “nietbeterlopers” verbeterden het geheugen en de aandacht, en verminderden de moeheid en de depressie.

Bij de “beterlopers” kwamen deze effecten echter niet méér voor. Fampyra had geen invloed op de andere gemeten neurologische functies.

Bron: Korsen M, Kunz R, Schminke U, Runge U, Kohlmann T, Dressel A – University Medicine Greifswald, Greifswald, Carl-Thiem Klinikum Cottbus, Cottbus, Germany.

Brain and Behaviour, 2016 Nov 11;7(1):e00559. doi: 10.1002/brb3.559. eCollection 2017.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28127507

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Helaas is de minister nog steeds van mening dat de meerwaarde niet echt aangetoond is tov fysiotherapie. Het wordt inmiddels in klinische setting onder voorwaarden wel toegepast zoals bij mijn vrouw (naast Tecfidera). Heel veel kennis is er vaak echter nog niet bij de artsen over het middel. Verder is het jammer dat het zoveel duurder is als de magistrale bereiding die al via de openbare apotheek geleverd kon worden (net als voor Tecfidera). Aan de andere kant moet Biogen wel het extra onderzoeksgeld terugverdienen natuurlijk. Ik zie echter geen reden waarom zowel Tecfidera als Fampyra niet gewoon via de openbare apotheken geleverd kan worden. Mijn vrouw doet het in ieder geval prima op deze MS medicatie combinatie!

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *