homesitemapcontactA+

Simvastatine verbetert cognitie bij SPMS

Therapeutisch

Simvastatine verbetert cognitie bij SPMS

Een hoge dosis simvastatine verbetert de cognitie en de kwaliteit van leven bij mensen met secundair progressieve MS (SP MS). 

Het Britse team, dat het onderzoek uitvoerde, rapporteerde in 2014 al dat een hoge dosis simvastatine de krimp van hersenweefsel verminderde bij mensen met SP MS. Zie: “Simvastatine en verlies hersenweefsel”.

Bij dezelfde groep mensen bestudeerden ze het effect van het medicijn op de cognitie, de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven en de neuro- psychiatrische status. Neuropsychiatrische problemen bij MS kunnen bijvoorbeeld angst, depressie en slecht slapen zijn.

Twee groepen

De 140 deelnemers hadden gemiddeld 21 jaar MS, waarvan 7 jaar SPMS. De onderzoekers verdeelden hen willekeurig over twee groepen. 70 mensen kregen 80 mg simvastatine per dag en de anderen een placebo. De deelnemers en de behandelaars wisten niet wie wat kreeg.

De deelnemers moesten aan het begin van het onderzoek  en na 1 en 2 jaar een serie testen maken.

De mensen die simvastatine innamen bleken na twee jaar een betere score te hebben op een test die de frontaalkwabfunctie meet. Dit deel van de hersenen ligt in het voorhoofd en is betrokken bij allerlei psychische functies zoals abstract denken, planning en impulsbeheersing.

Ook voelde de simvastatinegroep zich na twee jaar lichamelijk gezonder dan de placebogroep.

De andere scores, van onder andere de aandacht, geheugen, stemming en slaapkwaliteit  waren niet veranderd.

Vervolgonderzoek

De onderzoekers zijn blij met de resultaten omdat meerdere cognitieve functies, waaronder de frontaalkwabfunctie bij SPMS achteruit gaan. Simvastatine kan dit probleem voor een deel verhelpen, zeggen ze. Dat rechtvaardigt een groter onderzoek met meer deelnemers.

Voor het vervolg van hun eerdere onderzoek naar het effect van simvastatine op hersenweefselkrimp heeft het team inmiddels een subsidie ontvangen. Binnenkort zal deze trial met meer dan 1000 mensen starten.

Bron: Chan D, Binks S, Nicholas JM, Frost C, Cardoso MJ, Ourselin S, Wilkie D, Nicholas R, Chataway J – Diverse ziekenhuizen en universiteiten in het Verenigd Koninkrijk.
The Lancet Neurology, 2017  June 6: pii: S1474-4422(17)30113-8. doi: 10.1016/S1474-4422(17)30113-8. [Epub ahead of print]

Artikel: http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(17)30113-8/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28600189

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *