Tecfidera en Gilenya even effectief

Tecfidera en Gilenya even effectief

In een directe studie zijn de remmende medicaties Tecfidera en Gilenya met elkaar vergeleken. Over een periode van 3 jaar tijd waren deze medicijnen even effectief.

Als mensen stopten met Tecfidera of Gilenya, bleek een overstap naar een hoog-effectief medicijn de beste keuze.

Tecfidera (dimethylfumaraat) en Gilenya(Fingolimod) zijn beide remmende MS-medicatie in pilvorm. Tot nu toe zijn deze 2 medicijnen nog niet direct met elkaar vergeleken. Een Amerikaanse studie heeft dit nu wel gedaan.

Onderzoekers volgden 737 Tecfidera- en 535Gilenya-gebruikers 36 maanden lang, waarbij zij keken naar effectiviteit van het medicijn, maar ook naar het percentage mensen dat stopte met het medicijn.

Tussen de beide medicijnen bleek geen verschil in het aantal schubs, gadolinium-aankleurende laesies en nieuwe T2-laesies. In 36 maanden tijd stopten meer mensen met Tecfidera (58,3%) dan met Gilenya(45,2%). De voornaamste reden van het stoppen met Tecfidera was intolerantie.

Als mensen stopten en overstapten op een ander medicijn, hadden zij in het opvolgende jaar minder schubs en minder laesies als dat een overstap was naar een hoog-effectief medicijn (zoals Tysabri, Ocrelizumab, etc.) dan als zij overstapten op middelen met een lagere effectiviteit, zoals glatirameeracetaat of interferonen.

Bron: Vollmer B, Ontaneda D, Harris H, NairK. Bermel RA, Corboy JR, Fox RJ, Vollmer T, Cohen JA, Alvarez E, Hersh CM; USA.
Journal of the Neurological Sciences 2019 Oct 15 [Epub ahead of print]

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31644992

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik slik al een aantal jaren tacfidera ik heb nog gen sjubs meer gehad
    daar ben ik wel heel blij mee
    hoop dat het een aantal jaren mee gaat
    ben vorige wek met onderzoek in denemarken delemaal virus vrij ben

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *