homesitemapcontactA+

In USA goedkeuring PP-MS medicijn

Therapeutisch

In USA goedkeuring voor PP-MS medicijn Ocrelizumab

In de Verenigde Staten heeft de US Food and Drug Administration (FDA) het medicijn Ocrevus van fabrikant Genentech goedgekeurd voor zowel volwassenen met RR- als PP-MS. Het is voor het eerst, dat er een goedgekeurd medicijn voor PP-MS op de markt komt.

Ocrevus, ook bekend als Ocrelizumab, is een monoklonaal antilichaam, dat op de B-cellen inwerkt. Ocrelizumab richt zich specifiek op een eiwit/antigen genaamd CD20, dat zich op veel B-cellen bevindt. Het wordt per infuus eens per 6 maanden toegediend.

Vond jij dit artikel de moeite waard?
Wij hebben zeer boeiende vacatures bij MSweb. Iets voor jou? www.msweb.nl/actueel/vacatures/

De verwachting was al dat dit medicijn op de markt zou komen voor RR-MS, maar het was onduidelijk of dit ook het geval zou zijn voor PP-MS. Tot nu toe is er geen goedgekeurd medicijn voor PP-MS.

Het besluit is gebaseerd op de resultaten van de OPERA I en II en ORATORIO studies. In de 2 OPERA studies deden 800 mensen met MS mee. Zij kregen een behandeling met Ocrelizumab infusen of met onderhuidse injecties met interferon b-1a Rebif.

In de ORATORIO studie kregen 732 mensen met PP-MS de Ocrelizumab-infusen of een placebo. In de Oratorio studie concludeerden de onderzoekers, dat Ocrelizumab bij mensen met PP-MS zorgde voor minder ziekteprogressie, zowel klinisch als op de MRI.

De meest voorkomende bijwerkingen tijdens deze studie waren reacties op het infuus, infecties van de bovenste luchtwegen en orale herpes infecties (koortslip). Deze kwamen vaker voor bij de mensen die Ocrelizumab kregen. Van de mensen die Ocrelizumab kregen, ontwikkelde 2,3% kanker, tegenover 0,8% in de placebo groep. De onderzoekers geven aan dat dit een aandachtspunt blijft in vervolgstudies.

Medewerkers van de FDA, Genentech (onderdeel van de Roche-groep) en het Amerikaanse Consortium for MS Centers zien deze goedkeuring als een grote stap: het is niet alleen een nieuwe behandelmethode voor RR-MS, maar het is voor het eerst dat er een medicijn geregistreerd wordt voor PP-MS. Dit biedt hoop voor mensen met PP-MS.

De behandeling zal in de komende weken beschikbaar komen in de Verenigde Staten, aldus de fabrikant.
De uitslag van de EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap) wordt in de tweede helft van 2017 verwacht.
Bron en samenvatting: http://www.medscape.com/viewarticle/877878

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Kan dit medicijn ook verbetering van invaliditeit teweegbrengen ?
    Wat zijn alarmerende bijwerkingen ?
    Is dit derde gr. Behandeling ?Ik

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *