Veiligheid van stamceltransplantatie

Veiligheid van stamceltransplantatie

Autologe hematopoïetische stamceltransplantatie (HSCT) is een veelbelovende behandelstrategie bij MS, maar er is nog weinig bekend over de veiligheid en effectiviteit. In Noorwegen hebben onderzoekers gekeken hoe het de mensen de eerste paar jaar na HSCT vergaat. Op gevolgen als auto-immuunziekte van de schildklier en uitblijven van menstruatie van vrouwen na, leek de behandeling relatief veilig en effectief.

HSCT-behandeling

Bij deze behandeling worden stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed: hematopoïetische cellen. Autoloog betekent dat de stamcellen van de persoon zelf worden gebruikt. Het doel van de HSCT-behandeling is het afweersysteem ‘resetten’ zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen en het beenmerg aanvallen. Als eerste worden stamcellen uit het bloed of beenmerg gehaald en tijdelijk ingevroren. Ten tweede krijgt de patiënt chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het afweersysteem wordt uitgeschakeld. Tot slot krijgt de patiënt zijn eigen stamcellen terug via een infuus; hiermee wordt het afweersysteem weer opgebouwd.

Onderzoek in Noorwegen

In een ziekenhuis in Noorwegen hebben in de periode van januari 2015 tot januari 2018 dertig mensen met MS HSCT ondergaan. Als uitkomstmaat keken de onderzoekers hoeveel mensen na de HSCT de NEDA*-3 status bereikten. NEDA-3 staat voor ‘no evidence of disease activity’ en houdt in dat er geen tekenen zijn van schubs of van nieuwe laesies op de MRI en slechts een minimale toename van EDSS-score.

De 30 mensen zijn gemiddeld 26 maanden (variërend van 11 tot 48 maanden) gevolgd. Niemand kreeg remmende medicatie na de HSCT. Van de 30 mensen bereikten 25 (83%) de NEDA-3 status na de HSCT. Bij 13 mensen (43%) was er een verbetering in de EDSS-score en 10 van hen (33%) konden weer full time werken na de HSCT (tegenover 1 (3%) voor de HSCT).

In de onderzoeksperiode zijn er geen ernstige complicaties opgetreden en is niemand overleden. Wel kregen 5 mensen (17%) een auto-immuunziekte van de schildklier na de HSCT. Bij 10 (43%) van de vrouwen bleef de menstruatie meer dan 12 maanden uit en waren er symptomen van falen van de eierstokken.

Conclusie

HSCT lijkt tot nu toe een effectieve en relatief veilige behandelmethode bij MS, maar auto-immuunziekte van de schildklier en uitblijven van menstruatie bij vrouwen blijkt veelvuldig voor te komen.

* NEDA: no evidence of disease activity: geen tekenen van schubs of van nieuwe laesies op de MRI.

Bron: Kvistad SAS, Lehmann AK, Trovik LH, Kristoffersen EK, Bø L, Myhr KM, Torkildsen ø; University of Bergen, Norway
Multiple Sclerosis Journal 2019 Dec 13 [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31833798

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *