skip to Main Content

Verbetering levenskwaliteit na twee jaar interferon

Onderzoekers uit Nijmegen bestudeerden de levenskwaliteit van mensen met de schubvorm van MS na behandeling met interferon-beta-1a. Ze konden na twee jaar een lichte verbetering van de kwaliteit van leven aantonen, lichamelijk en mogelijk ook mentaal.

Onderzoekers van het MS4 Research instituut uit Nijmegen keken naar de gegevens van 284 mensen met de schubvorm van MS (RR MS) uit vier verschillende landen. Alle personen kregen een behandeling met intramusculair toegediende interferon-beta-1a. Na twee jaar deden nog 204 personen aan de behandeling mee.

De Nijmegenaren maten de zogenaamde gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit door de proefpersonen erover een standaard vragenlijst  te laten invullen. Na twee jaar behandeling was bij deze 204 personen de score van die ’kwaliteit van leven’ op lichamelijk gebied verbeterd van gemiddeld 57 naar 61 op een schaal van 0 – 100. Ook de mentale conditie leek in die mate verbeterd te zijn.

De verbetering trad vooral op bij jonge mensen met weinig MS-klachten.

Mensen, die tijdens de proefperiode stopten met interferon hadden bij de start een relatief lagere score op de schaal van levenskwaliteit.

Meting van de mate van invaliditeit met de vaak gebruikte EDSS-scoretabel liet geen wijzingen zien.

Bron:Jongen PJ, Sindic C, Carton H, Zwanikken C, Lemmens W, Borm G; The Functional composite and quality of Life in Avonex-treated Relapsing multiple sclerosis patients (FLAIR) study group.
Journal of Neurology 2009 Nov 18. [Epub ahead of print]

Samenvatting

Back To Top