MS klachten die het meest voorkomen

Meest voorkomende klachten bij MS

Bij MS kunnen verschillende klachten ontstaan. Sommige klachten komen vrij algemeen voor, andere klachten zijn zeldzaam of alleen voor een kleine groep mensen van toepassing. We bespreken hier de meest voorkomende MS klachten. MS verloopt bij iedereen anders. Als je MS hebt, wil dit zeker niet zeggen dat je ook al deze klachten krijgt. 

Je kunt ook een afspraak maken bij een neuroloog of een verpleegkundige met kennis over MS. Namen en adressen hiervan vind je op onze MS Zorgkaart.

Snel naar specifieke MS Klachten: VermoeidheidProblemen met de ogen, Spierzwakte en spasticiteit, Communicatie, Cognitie, Gevoelsstoornissen, Stuurloosheid, Klachten bij het plassen en de stoelgang, Pijn, Gehoorstoornissen, Seksuele problemen, Psychosociale problemen, Psychische veranderingen, Problemen met lopen,

Vermoeidheid

Veelvoorkomende MS KlachtenEen van de meest voorkomende klachten bij mensen met MS is moeheid. Niet zo maar een beetje moe. MS moeheid kan opeens optreden, is dikwijls veel ernstiger dan bij een gezond iemand en gaat minder snel over. De moeheid kan ook op en neer gaan. Er kunnen dagen zijn dat je niet zo vermoeid bent en er kunnen dagen zijn dat je bij het opstaan al of nog steeds moe bent.

De klacht vermoeidheid is erg moeilijk door andere mensen te begrijpen. De klacht wordt niet altijd door anderen geaccepteerd omdat zij niet zichtbaar is. Het is echter beter om deze klacht wel serieus te nemen en tijdig te gaan rusten. Voorkomen van stress en een regelmatig leven draagt over het algemeen bij aan het verminderen van de klachten. Ook hoge temperaturen kunnen bij mensen met MS vermoeidheid veroorzaken.

Moeheid kan horen bij de MS zelf maar kan ook het gevolg zijn van andere klachten zoals depressie, slechte nachtrust, overbelasting of het gebruik van sommige medicijnen. Het is daarom belangrijk de klacht moeheid te bespreken met de neuroloog, zodat hij/zij de verschillende oorzaken met je kan bespreken en adviezen kan geven.

Tegen vermoeidheid die het gevolg is van de MS zelf wordt wel Symmetrel (amantadine), 4-aminoryridine of Modiodal (modafinil) voorgeschreven. Deze middelen nemen de vermoeidheid slechts gedeeltelijk weg en helpen niet bij iedereen. Bovendien kunnen ze bijwerkingen hebben.

Wil je meer weten over deze medicijnen? Raadpleeg een arts, lees altijd de bijsluiter en ga naar www.apotheekkennisbank.nl. Meer over vermoeidheid bij MS lees je hier.

Problemen met de ogen

MS begint vaak (20 tot 35 procent) met een oogzenuwontsteking (neuritis retrobulbaris) maar niet iedereen met een oogzenuwontsteking heeft MS. De oogzenuwontsteking zorgt binnen enkele uren of dagen voor klachten bij het zien. Mensen met zo’n ontsteking krijgen een donkere waas voor de ogen of zien vaag. Meestal treedt dit bij één oog op, soms ook bij twee ogen tegelijk. De ontsteking kan ook gepaard gaan met pijn rond het oog.

Ernstige klachten worden soms bestreden met een prednisolonkuur. Meestal gaan de verschijnselen na enkele weken geheel of gedeeltelijk over. Maar bij vermoeidheid en/of warmte kunnen de klachten ook in lichtere mate terugkomen.

Andere problemen met de ogen zijn dubbelzien, wat meestal weer overgaat of nystagmus, dat zijn ongecontroleerde en niet gewilde bewegingen met de ogen. Vooral lezen kan daardoor moeilijk worden maar er zijn wel hulpmiddelen die deze klacht enigszins kunnen verbeteren, zoals een prismabril bij blijvende horizontale dubbelbeelden.

Spierzwakte en Spasticiteit

MS begint vaak met spierzwakte of krachtverlies. Deze klacht komt veel voor, met name in de benen. De klachten beginnen met een moe gevoel in een heup of een zwaar been. Of iemand heeft moeite om een voet op te tillen. Hierdoor gaat hij slepen met zijn been of hij struikelt over de kleinste oneffenheid.

Krachtverlies kan bij een MS-aanval ontstaan en herstelt zich dan vaak weer tot bijna normaal. Bij de PP-vorm van MS neemt spierzwakte meestal geleidelijk in ernst toe. Je kunt dan letterlijk en figuurlijk veel steun hebben aan het gebruikmaken van een stok.

Bij spasticiteit of spierstijfheid zijn de spieren stijf omdat ze altijd een beetje aangespannen zijn en moeilijk kunnen ontspannen. Dit heeft problemen met staan, lopen of het gebruik van de armen en handen tot gevolg. Bij ernstige spasticiteit kan een pijnlijk gevoel in de spieren optreden.

In de medische literatuur zijn nogal wat middelen te vinden tegen spasticiteit: Lioresal (baclofen), Valium (diazepam), Sirdalud (tizanidine) en Dantrium (dantrolene). Sommige mensen hebben baat bij het gebruik van marihuana. Ook fysiotherapie of zwemmen kan de klachten verminderen.

Bij ernstige spasticiteit wordt wel operatief een pompje ingebracht dat de baclofen via een slangetje in de rug rechtstreeks in het hersenvocht pompt.

Wil je meer weten over deze medicijnen? Raadpleeg een arts, lees altijd de bijsluiter en ga naar www.apotheekkennisbank.nl.

Gebruik je medicijnen en heb je last van bijwerkingen?
Meldt het op
www.lareb.nl

Communicatie

Bij MS kunnen communicatieproblemen optreden door verminderde concentratie, traag denken, lichte woordvindingsproblemen of door onduidelijke uitspraak (dysarthrie). Soms is uitleg en het aanreiken van trucs en tips al voldoende. Maar soms zal verwijzing naar logopedist of, als de cognitieve problematiek op de voorgrond staat, naar een neuropsycholoog nodig zijn. Omdat communicatie ook gebeurt met schrijven, lezen, e-mail en internet moet vooral ook de gezichtsscherpte bij de beoordeling worden betrokken.

Cognitie

Tot een aantal jaren terug was er weinig erkenning voor  cognitieve veranderingen (cognitie is het ‘kennisvermogen’) die mensen met MS ervaren. Nu weten we dat laesies in de hersenen veranderingen in het geheugen, het denken, het oplossen van problemen, de stemming, de persoonlijkheid en andere geestelijke processen kunnen veroorzaken.

Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 50 procent van de mensen met MS ergens tijdens hun ziekte veranderingen ondervindt in een of meer van hun cognitieve functies. Mensen met MS melden dat de meeste veranderingen te maken hebben met het geheugen, vooral met het korte-termijngeheugen.

Andere aangedane gebieden kunnen zijn:

 • organisatorisch talent en het goed kunnen plannen;
 • het kunnen oplossen van problemen;
 • spreekvaardigheid;
 • het vermogen om de concentratie te richten op een bepaalde activiteit of op meer dan één activiteit tegelijkertijd;
 • het begrijpen van visueel-ruimtelijke relaties – bijvoorbeeld het onderscheid tussen links en rechts;
 • en de snelheid van informatieverwerking. Vertraging in de informatieverwerking is vooral van invloed omdat dit ook andere cognitieve processen lijkt aan te tasten

Gevoelsstoornissen

Klachten van het gevoel komen in de loop van de ziekte erg veel voor. Er kunnen tintelingen ontstaan of juist een doof gevoel; er kan een branderig gevoel ontstaan of juist een koud gevoel. Soms kan een lichte aanraking al als pijn aanvoelen. Bekend is ook het zogenaamde teken van Lhermitte. Bij het naar voren buigen van de nek, voel je een elektrische schok(je) langs je rug lopen. Soms wordt dat pas duidelijk bij het gelijktijdig optillen van een been (teken van McAlpine). Deze stoornissen zijn tamelijk kenmerkend voor MS maar niet uitsluitend.

Als er een doof gevoel ontstaat en de handen gevoelloos raken, kan het moeilijk zijn om kleine dingen vast te houden, zoals bijvoorbeeld een potlood. Gevoelsstoornissen aan de voeten kan het lopen bemoeilijken, vooral op oneffen terrein en in het donker. Gevoelsstoornissen aan het gezicht of de romp komen ook voor.

Bij tintelingen en een brandend gevoel worden soms medicijnen voorgeschreven zoals Tryptizol (amitryptiline) of Tegretol (carbamazepine), Neurontin (gabapentine) of Lyrica (pregabaline). Fysiotherapie of ergotherapie kan soms bijdragen aan verbetering.

Wil je meer weten over deze medicijnen? Raadpleeg een arts, lees altijd de bijsluiter en ga naar www.apotheekkennisbank.nl 

Stuurloosheid

Stuurloosheid, ook wel ataxie of coördinatiestoornis genoemd, ontstaat als er door MS een stoornis in de kleine hersenen (cerebellum) optreedt. De kleine hersenen stemmen de werking van alle spieren op elkaar af, zodat bewegingen soepel verlopen.

MS kan die controle verstoren waardoor schokkerige, slecht gestuurde bewegingen ontstaan. Dit kan nystagmus veroorzaken (zie bij problemen met zien) of problemen met de spraak (praten met een dikke tong) of problemen met het lopen. Het lopen kan er uit gaan zien als de gang van een dronkenman. Met name stuurloosheid in de armen kan erg lastig zijn. Alcohol kan deze klachten verergeren. Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie kunnen helpen bij het omgaan met deze klacht.

Bij deze verschijnselen geeft het gebruik van medicijnen vrijwel nooit verbetering. Als de klachten heel erg zijn is in sommige gevallen eventueel een stereotactische herseningreep mogelijk.

Klachten bij het plassen en de stoelgang

MS kan gepaard gaan met onvrijwillig verlies van urine (incontinentie) of met moeilijk uitplassen en soms met een combinatie van deze twee klachten. De blaas heeft als taak de urine, die door de nieren geproduceerd wordt, op te slaan en op het gewenste moment te lozen. De blaasspier heeft een rekbare wand en hij wordt afgesloten door de sluitspier. Nadat de blaas langzaam is volgestroomd, ontspan je de sluitspier. Dan knijpt tegelijkertijd de blaasspier samen, waardoor de urine naar buiten wordt geperst.

Sommige mensen hebben heel vaak aandrang om te plassen maar eenmaal op de WC komen er toch maar een paar druppels. Dit komt doordat bij MS de blaasspier te actief is en al samenknijpt als de blaas nog niet vol is. Het gevolg is dat je de urine niet kan ophouden. Het kan ook zo zijn dat je door MS de sluitspier niet voldoende kunt aanspannen, waardoor de urine meteen naar buiten loopt.

De sluitspier kan ook te actief zijn. Daardoor kan de urine niet goed naar buiten en kun je moeilijk uitplassen. Soms is de blaasspier niet sterk genoeg om de urine naar buiten te persen.

Sommige dranken, zoals bier, koolzuurhoudende dranken, koffie en thee, zorgen voor de aanmaak van veel urine. Wellicht is het beter die dranken te vermijden en bijvoorbeeld vruchtensap, water en melk te drinken, zeker als er geen geschikte WC in de buurt is. Omdat er bij blaasproblemen een gevaar is voor infecties is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Het is onverstandig om weinig te gaan drinken omdat daardoor de kans op blaasontsteking toeneemt.

Bij MS komt ook regelmatig verstopping van de ontlasting voor. Het is dan zaak om in ieder geval het eetpatroon te veranderen, veel te drinken en zoveel mogelijk proberen te bewegen.Bij darmklachten is het belangrijk de ontlasting soepel te houden om verstopping te voorkomen. De arts kan hier hulpmiddelen voor voorschrijven.

De ontlasting niet kunnen ophouden komt ook wel voor maar niet zo vaak. Schakel vooral een arts in bij deze klacht.

Pijn

Pijn is een veelvoorkomende klacht bij MS en het komt soms zelfs voor dat pijn het eerste verschijnsel van MS is. Dit kan een uiting van de ziekte zelf zijn, veroorzaakt door een beschadiging van de zenuwbanen die de pijnprikkels vervoeren. Een voorbeeld hiervan is aangezichtspijn of pijn ten gevolge van een oogontsteking.

Ook een branderig, prikkelend gevoel in de ledematen komt vaak voor. De pijn kan ’s nachts of bij warmte verergeren. Deze pijn reageert niet op gewone pijnstillers. Soms wordt amitryptiline of carbamazepine voorgeschreven.

Wil je meer weten over deze medicijnen? Raadpleeg een arts, lees altijd de bijsluiter en ga naar www.apotheekkennisbank.nl.

Pijn kan ook worden veroorzaakt door spasticiteit. Deze pijn is doorgaans het hevigst. Of het kan een gevolg zijn van een verkeerde houding, te weinig bewegen of van obstipatie.

Raadpleeg voor behandeling je neuroloog. Hij/zij kan je zonodig doorverwijzen naar een gespecialiseerd pijncentrum. Meer over pijn lezen? Kijk op de website van de patiëntenvereniging Pijn-Hoop.

Gehoorstoornissen

Bij een klein aantal mensen met MS treedt doofheid op. Problemen met het gehoor zijn zelden een eerste symptoom van MS. Bij langere duur van de ziekte is bij veel mensen een zekere mate van gehoorafwijking te vinden. Die uit zich dan in een versmalling in het bereik van de hoorbare geluidfreqenties. Er is bijna geen onderzoek gepubliceerd over klachten op het gebied van het gehoor.

Seksuele problemen

In het verloop van de ziekte kunnen seksuele problemen ontstaan waarvoor verschillende oorzaken zijn aan te wijzen. De oorzaak kan een direct aanwijsbare lichamelijke klacht zijn. Maar ook onzekerheid over het lichaam en schaamte kan het seksleven moeilijker maken, evenals de vermoeidheid die dikwijls bij MS optreedt, voor problemen kan zorgen. Bovendien kan een veranderende relatie invloed hebben op het seksleven.

Wat de lichamelijk klachten betreft, zowel bij mannen als bij vrouwen kan de gevoeligheid in het gebied van de geslachtsorganen minder worden of verstoord raken. Het vrijen geeft dan niet meer zo’n fijn gevoel als vroeger. Mannen kunnen moeite hebben bij het krijgen van een erectie. Daarvoor bestaat ondermeer het middel Viagra (sildanefil). Ook komen problemen met zaadlozingen voor.

Vrouwen kunnen een droge vagina hebben, waarvoor goede glijmiddelen bij de drogist te koop zijn (Sensilube of KY). Bij sommige vrouwen is de vagina minder gevoelig en bij anderen juist overgevoelig.

Het is goed deze problemen te bespreken met de partner en/of een hulpverlener. Eventueel met hulp van een psycholoog of sexuoloog, kan naar oplossingen gezocht worden.

Wil je meer weten over deze medicijnen? Raadpleeg een arts, lees altijd de bijsluiter en ga naar www.apotheekkennisbank.nl 

Psychosociale problemen

MS heeft als gevolg dat je bepaalde dingen niet meer kunt doen die je vroeger normaal vond. Als de MS zichtbaar is, bijvoorbeeld door het lopen met een stok, dan heeft dat ook gevolgen voor hoe andere mensen naar je kijken en hoe je daarop reageert. Door de lichamelijke beperkingen en de moeheid kunnen er problemen ontstaan op het werk en in de huishouding.

Bovendien kan de relatie tussen twee mensen veranderen als één van de twee een ziekte krijgt zoals MS. Het horen van de diagnose MS is een schok, zowel voor degene die het betreft als voor de naaste omgeving. Die schok brengt emoties met zich mee zoals schrik, angst, woede en verdriet. Deze nieuwe gevoelens kunnen de relatie onder druk zetten maar ook verdiepen.

Het is belangrijk om deze psychosociale problemen op tijd te onderkennen en hiervoor de juiste hulp in te roepen.

Psychische veranderingen

De psychische of geestelijke gevolgen van MS krijgen meestal niet zoveel aandacht. Toch kunnen zij evenzeer van invloed zijn op de kwaliteit van leven als lichamelijke gevolgen. De geest bestaat uit cognitieve, met kennis samenhangende, elementen en uit emotionele elementen.

Veel van de psyche blijft bij mensen met MS hetzelfde maar sommige zaken kunnen wel veranderen. Daarbij is het niet zo makkelijk om een onderscheid te maken tussen de gevolgen van de ziekte MS zelf en de psychische gevolgen van het verwerkingsproces dat je een chronische aandoening hebt. Beide aspecten kunnen een rol spelen.

Ongeveer de helft van de mensen met MS krijgt in meer of mindere mate te maken met een afname van de cognitieve functies. Het korte termijn geheugen werkt minder goed, de snelheid van denken neemt af en mensen hebben problemen met concentratie.

Aan deze problemen valt wel iets te doen, bijvoorbeeld door afspraken te noteren en door zich te concentreren op niet meer dan één onderwerp tegelijk. MS leidt beslist niet tot dementie maar het prestatieniveau kan wel verminderen. Slechts bij een klein deel van de mensen met MS neemt dit ernstige vormen aan.

Een verandering in emotionaliteit komt ook nogal eens voor. Mensen zijn sneller in tranen of vaker boos, ze zijn labiel. Deze labiliteit kan het gevolg zijn van vermoeidheid. Je hebt minder energie en verliest sneller je zelfbeheersing. Het toenemen van de labiliteit kan ook een direct gevolg van MS zijn. Daarnaast kan een verhoogde labiliteit een bijwerking zijn van verschillende bij MS gebruikte medicijnen.

Vroeger is dikwijls de gedachte geopperd dat mensen met MS ‘eufoor’ – ongewoon opgewekt – zijn. Deze gedachte wordt niet door onderzoek ondersteund. Wel zijn mensen met MS driemaal zo vaak depressief als mensen zonder MS. De depressies kunnen een gevolg zijn van de verandering in levensomstandigheden maar er zijn ook afwijkingen op de MRI gevonden die met het ontstaan van depressies in verband staan.

Tien procent van de mensen met MS hebben last van pathologische lachbuien, met name mensen in de chronische fase van de ziekte.

Meer informatie in de rubrieken:
MS-ONDERZOEK en/of Meer over MS.

Problemen met lopen

Door de buitenwereld wordt MS dikwijls automatisch geassocieerd met een rolstoel. Ook mensen die de diagnose krijgen flitst vaak als eerste de gedachte van een rolstoel door het hoofd. Op zich is dat niet zo vreemd omdat iemand met een rolstoel meer opvalt dan iemand die bijvoorbeeld problemen heeft met zien.

Het beeld van de rolstoel is echter onjuist. In de praktijk kan zo’n 80 procent van de mensen tien jaar na de diagnose nog steeds lopen. Na 20 jaar ligt dat percentage nog op 50 procent. Maar natuurlijk zijn er verhoudingsgewijs toch wel veel mensen met MS die van een rolstoel gebruik gaan maken. Soms kun je volstaan met het gebruik van een rolstoel buitenshuis en kun je bijvoorbeeld in de vertrouwde omgeving thuis nog wel uit de voeten met een stok of rollator.

Als je hulpmiddelen gaat gebruiken, zoals een stok, dan kan dat een vervelend gevoel geven. De MS wordt zichtbaar en het lijkt alsof je gezondheid opeens bergafwaarts gaat. Het gebruikmaken van hulpmiddelen geeft je echter ook mogelijkheden terug. Door de steun van een stok voel je je onafhankelijker en praktisch gezien kun je verder lopen. Bijkomend voordeel van een stok is, dat andere mensen beter opletten en je niet zo snel omver lopen.

Een rolstoel of scootmobiel gaan gebruiken is wel even wennen, maar je bent niet meer zo beperkt in je bewegingsvrijheid. En met een 45-km auto, droog in de regen en warm in de winter kun je helemaal de wijde wereld weer in.

De ontwikkelingen in de gezondheidszorg kunnen snel gaan. Zie je feitelijke onjuistheden of tekortkomingen? Geef dat aan via info@msweb.nl

Vragen?

Wil je meer lezen over klachten en behandelingen, kijk dan ook in onze rubriek Meer over MS. Je kunt ook een afspraak maken bij een neuroloog of een verpleegkundige met kennis over MS. Namen en adressen hiervan vind je op onze MS Zorgkaart.

LET OP:
De informatie op MSweb is niet bedoeld ter vervanging van een medisch consult.
Raadpleeg voor het krijgen van een diagnose of behandeling altijd een arts.
Zie ook onze Disclaimer
.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. goeiendag ik ben al paar jaar aan kwakkelen zoveel pijn in arm benen onderrug de hele dag door snachts een hel ook tintelende benen heledag door echter al zoveel dingen ondergaan nu ga ik revalideren uitslag artsen chronische pijnen welke wegen kan ik bewandelen om er achter zien te komen of het niet iets is met mn spieren .kan me niet voorstellen ik op deze manier 80 moet worden hopelijk kan u me helpen met deze vraag vriendelijk groeten lenie

  1. HALLO
   IK HEB PRECIES HETZELFDE PROBLEEM?
   VEEL PIJN,IN EN TUSSEN MIJN SCHOUDERBLADEN?ARMEN?
   OOK HEB IK VEEL KRAMP IN MIJN ONDERBENEN.
   EN ONTZETTEND MOE?DE HELE DAG,
   KAN HEEL SLECHT SLAPEN?
   EMOTIONEEL OOK.
   AL MIJN RIBBEN DOEN PIJN ALS IK IN BED LIG.
   ELK SPIERTJE VOEL JE IN JE LICHAAM?
   GROETJES GUUS.

  2. Dat weten wij niet want ms is geen spierziekte. Voor vermoedelijke problemen met de spieren moet u niet in de richting van ms denken

 2. Nog bezig met de onderzoeken of ik MS heb..
  Het begon nu 1jaar geleden met plotseling doof aan linker oor. Ook erge evenwichtsstoornis.. Prednisonkuur gehad en gelukkig het gehoor terug gekregen. .Met mijn evenwicht is het niet goed gekomen….. De kno arts vond het beter om naar de neuroloog te gaan en een MRI scan te laten doen..
  Zo gezegt zo gedaan en de uitslag was schrikken.. Er zitten 3witte vlekjes in mijn hoofd die evt op MS kunnen wijzen…. Ik heb vorige week een ruggenpuctie gehad om hersenvocht te onderzoeken. Wat daar de uitslag van is weet ik nog niet.. De arts stelde mij voor om over 3mnd nog eens een MRI te doen om te kijken of er witte plekjes bij zijn gekomen of veranderd en vandaaruit met zekerheid de diagnose vast te kunnen stellen…
  Wat een onzekere tijd ga ik nu in.. Wat heb ik nu.. MS?… Probeer het nu maar even op de achtergrond te plaatsen omdat ik anders niet meer normaal kan genieten…. Heeft iemand voor mij een tip op zit met hetzelfde probleem?…..
  Misschien kunnen we elkaar steunen…
  Gr Karin…

 3. Beste Karin,

  Dat is inderdaad een hele onzekere tijd waar je nu in zit! En stress is eigenlijk voor niemand goed… Het nu even op de achtergrond plaatsen en ook weer van gewone dingen genieten zou inderdaad goed zijn. Maar ook best moeilijk denk ik.
  Op ons forum zitten heel veel mensen in het zelfde schuitje als jij. Ik denk dat je daar veel steun kan krijgen en ook kan geven aan anderen.
  Je vindt het forum hier: https://www.msweb.nl/forum/forumdisplay.php?f=37

 4. hoi hoi,
  een week of 5 geleden, de spreekwoordelijke klap in mijn gezicht gekregen, uitslag MS.
  ik woon in Belgie,
  31 maart bij neurologe, 6 april MRI hersenen en hersenstam.
  20 april uitslag *witte vlekken in hersenen*
  die dag beslist om dinsdag 25 april 3 dagen opgenomen te worden zodat ze alle onderzoeken in 1 keer konden doen. o.a. lumbaalpunctie voor hersenvocht af te tappen. ( had ik schrik van, maar viel reuze mee, liefst niet wekelijks uiteraard)
  ook hartonderzoek gehad dmv slang te slikken om de achterkant van het hart te bekijken, witte vlekken kunnen ook veroorzaakt worden door kleine tiaatjes, die je zelfs niet voelt.
  fysio-onderzoek, ergo-onderzoek, en rechts was toch wel iets verzwakt.
  15 buisje bloed geprikt, waarvan uitslag LUPUS was, maar dit kan vals zijn, half augustus opnieuw bloed prikken voor de lupus.
  ik lag in een spiksplinter nieuw ziekenhuis in Eeklo belgie.
  wat een luxe. maar liever niet.
  na 3 weken is het verdict gevallen, MS in lichte mate nog maar. en omdat het niet in het hersenvocht in aangetroffen, kan het zijn dat het niet verder ontwikkeld.
  ik neem nu wel een cocktail van voedingssupplementen.
  vit. D elke dag 1 druppeltje
  alfa liponzuur 1 per dag
  Eskimo 3 = visolie
  en nog iets voor het geheugen, maar kan ff niet op de naam komen.
  ook een symptoom van MS is het geheugen, gewoon niet op woorden kunnen komen, en dit in redelijke hoge mate vind ik zelf.
  maandelijkse opvolging via huisarts van deze medicijnen, want je kan er ook te veel van binnen krijgen en dan is het weedeweede wiet, hy in the sky lijkt het wel.
  gelukkig heb ik enkele andere vrouwtjes gevonden, die ik al kende die het ook hebben, we houden elkaar op de hoogte.
  dit was ff mijn story.
  we blijven positief en gaan nog meer van dit korte leven profiteren.
  Liefs,
  josje du Puy zelzate belgie

 5. Mijn huisarts vermoed PMR, maar als ik de Symptonen van MS bekijk. zou dat ook kunnen. Ben niet
  bij een Neuroloog of andere specialist, geweest. Zit aan de Prednisolon…Wat zou ik kunnen doen.

  1. Ik zou persoonlijk om een doorverwijzing naar een neuroloog vragen.

 6. Hallo, mijn broer had ms en ik heb het waarschijnlijk ook. Ben nu verwezen naar neuroloog door mijn pijnarts. Ik kan bijna niet meer lopen en staan zonder hulpmiddelen, geen controle meer over mijn blaas en soms mijn darmen. Ik heb vreselijk veel pijn in mijn benen en onderrug. Mijn geheugen lijkt af en toe wel een zeef. Mijn pijnarts zei om wietolie te nemen, dat schijnt goed te werken bij ms. Ik ga dat ook doen. Ik accepteer dit alles omdat ik er toch niets aan kan veranderen. Ms is ms en blijft ms. Wat ik wel kan doen en ook doe is blij zijn en genieten van wat ik wel kan.

 7. Heb al 30 jaar verschillende soorten reuma, veel operaties ondergaan, 4 jaar gelen 2 lichte Tia, ’s en een herseninfarct gehad maat laatste hak
  Lf jaar doen 90%van de symptonendie hier genoemd worden zich 3x zo hard voor, voordoen maar af en toe.. Gooi alles altijd maar op reuma en infarct, maar klachten zijn nu zo lang en erg dat ik is googelde en hier uitkwam, zou het dan toch ms erbij kunne. Zijn?

 8. Voor alle mensen met MS, focus op je omgeving en blijf positief.

  Sinds 2017 heb ik een uitval gehad aan m’n linker oog, kon bijna niks meer zien. Prednison kuur gehad en na een tijdje alles verdwenen. Mijn grootste problemen zijn vermoeidheid, communicatie problemen, slapeloze nachten, evenwicht problemen en depressie. Eigenlijk nog meer maar dit zijn de grootste dingen.

  Ik lees om me heen over mensen met MS en welke ervaringen zij mee hebben. Ik vind tenminste fijn dat ik niet de enige ben die hier onder lijd en hopelijk kan ik iemand in m’n omgeving vinden die ook MS heeft en mee kan praten, want ik denk dat dat veel zou helpen voor iedereen met MS.

  Iedereen veel sterkte

 9. ik weet niet of ik ms hep maar ik hep tinteligen in mijn voeten onderben net of deel van mijn lichaam een eigen leven begint te lijden en consentratie is ook moeilijk soms kom ik wakker met een ziderend lijf of voel ik me licht beven min tintelt ook enorm soms is na een paar alles beter wel beangstegent be geopereert aan mijn rug en zit met hernia aan mijn nek meschien komt het daardoor 58 jaar groetjes

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *