homesitemapcontactA+

Nieuw op MSweb

Nieuwe Blogger Liva: Het Leven Mét MS

Nieuwe blogger Liva: Het leven mét MS

Onwerkelijk. Ik had net gehoord dat een chronische ziekte al even z´n gang ging in mijn centrale zenuwstelsel. Een ziekte waarvan ik de naam nauwelijks uit kon spreken. Toen we de scan bekeken kwam het verdriet. Hoewel - ik weet niet of ik het verdriet kan noemen. Eerder onbegrip.

lees meer
App Die Goede En Slechte Dagen Meet

App die goede en slechte dagen meet

Afgelopen mei heeft een team van Schuberg Philis en Many2More de MS Hackathon gewonnen met de Neurokeys App. Met behulp van deze App kan het standaard toetsenbord op je smartphone of tablet worden vervangen door een intelligent Neurokeys toetsenbord.

lees meer
Verband Tussen Valpartijen En Blaasfunctie

Verband tussen valpartijen en blaasfunctie

Het hebben van een verminderde blaasfunctie en vaker vallen dan normaal zijn gezondheidsproblemen die kunnen optreden bij mensen met MS. Nu blijkt uit onderzoek dat deze twee gerelateerd zijn aan elkaar.

lees meer
Nieuwe Blogger Anouk: ToekoMSt

Nieuwe blogger Anouk: ToekoMSt

Tot mijn eigen grote verbazing, moet ik concluderen dat ik het moeilijk vind om de verdrietige fase van René’s diagnose steeds verder achter ons te laten. Idioot lijkt het, en ik ben eigenlijk met stomheid geslagen door die gedachten. Het lijkt wel of er een soort vertrouwdheid is gekomen met het verdriet!

lees meer
Geldperikelen In Ziekenhuizen

Geldperikelen in ziekenhuizen

In het ziekenhuis Nij Smellinghe van Drachten worden dit jaar geen nieuwe patiënten meer aangenomen. Ook in Medisch Spectrum Twente krijgen verzekerden bij VGZ te maken met langere wachttijden. Bij beide ziekenhuizen is een geldtekort van de verzekeraar de oorzaak.

lees meer
Prospectief Geheugen Bij Mensen Met MS

Prospectief geheugen bij mensen met MS

Mensen met MS hebben moeilijkheden met hun prospectief geheugen*. Uit onderzoek blijkt dat het prospectief geheugen van mensen met MS en lage executieve functies* kan verbeteren: door duidelijke en specifieke geheugensteuntjes te geven.

lees meer
Toen

Toen

Weer enkele scènes verder verblijft mijn gezin in een huisje in Hoenderloo. Ik maakte daar voor het eerst gebruik van een hulpmiddel. Thuis had ik dan al wel een duwrolstoel, dat ding bande ik zoveel mogelijk uit mijn systeem.

lees meer
Ocrevus (Ocrelizumab) Voor PP MS

Ocrevus (Ocrelizumab) voor PP MS

De fase 3 Oratorio-studie van Ocrevus (Ocrelizumab) toonde aan dat ziekteprogressie bij PPMS kan worden beperkt. Dit resultaat geeft hoop dat PPMS binnenkort gericht behandeld kan worden. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft Ocrevus tot de markt toegelaten.

lees meer
Belangenverstrengeling Keukentafelgesprek

Belangenverstrengeling keukentafelgesprek

Wie een keukentafelgesprek met de Gemeente voert om te bespreken welke zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt gegeven, kan zomaar de zorgaanbieder zelf aan tafel treffen. De hulpverlener bepaalt namens de gemeente de hoeveelheid zorg.

lees meer
Steeds Meer Behandelmogelijkheden

Steeds meer behandelmogelijkheden

Op dit moment wordt een hele reeks nieuwe stoffen voor de behandeling van multiple sclerose in klinische studies onderzocht. Een grote uitdaging blijven de progressieve verloopvormen, maar er is hoop. Het is echter te vroeg om te spreken van een doorbraak bij de therapie voor de progressieve MS.

lees meer

Scootmobielen kantelen (te) vaak

Vorig jaar moesten ongeveer 2700 mensen naar de Spoedeisende Hulp na een ongeluk met een scootmobiel. 800 van hen werden opgenomen in het ziekenhuis. Het meest voorkomende ongeluk is het kantelen van een scootmobiel. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris Van Rijn op Kamervragen van D66.

Uitvoerende taken Zorginstituut naar CAK

Zorginstituut Nederland gaat een aantal uitvoeringstaken overdragen aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Vanaf 1 januari voert het CAK de wettelijke regelingen uit voor wanbetalers, onverzekerden, mensen die in het buitenland wonen, en nog enkele groepen.

Geldperikelen in ziekenhuizen

In het ziekenhuis Nij Smellinghe van Drachten worden dit jaar geen nieuwe patiënten meer aangenomen. Ook in Medisch Spectrum Twente krijgen verzekerden bij VGZ te maken met langere wachttijden. Bij beide ziekenhuizen is een geldtekort van de verzekeraar de oorzaak.

Belangenverstrengeling keukentafelgesprek

Wie een keukentafelgesprek met de Gemeente voert om te bespreken welke zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt gegeven, kan zomaar de zorgaanbieder zelf aan tafel treffen. De hulpverlener bepaalt namens de gemeente de hoeveelheid zorg.

Voorstel Schippers stervenshulp

Minister Schippers kondigt een voorstel aan om stervenshulp mogelijk te maken aan ouderen die het…

Arbeidsmarkt: ‘survival of the fittest’

Mensen met een arbeidsbeperking hebben steeds minder vaak betaald werk. Dat staat in het rapport…

Experimenten van aanpak wijkteams

Om de effectiviteit van wijkteams te vergroten starten vernieuwende experimenten in vijf wijken in de…

Gat in toegang tot Valys nu gedicht

Sommige mensen met een beperking komen binnen de gemeente niet meer in aanmerking voor een Wmo-vervoerspas, terwijl ze wel bovenregionaal vervoer nodig hebben. Dit is nu opgelost.

Jonge onderzoekers winnen 'Du Pré beurs’

Vijf jonge MS-onderzoekers winnen de ‘Du Pré beurs’ en krijgen de kans de fijne kneepjes van het vak te leren van grootmeesters op het gebied van MS-onderzoek. Met de ‘Du Pré beurs’, van maximaal £5000 kunnen de winnaars een werkbezoek brengen aan een topinstituut, gespecialiseerd in MS.

Samenwerking Van der Valk en zorghotel

Het Van der Valk hotel De Bilt Utrecht heeft sinds 1 oktober een zorgvoorziening in de vorm van negen zorgkamers. De kamers worden beheerd door zorghotel De Wartburg in Utrecht.

Onderzoek naar darm-verstopping

In het Maastricht UMC+ is met ingang van 1 oktober een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de behandeling van ernstige, chronische verstopping van de darmen met behulp van zenuwstimulatie. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de therapie tijdelijk toegelaten tot het basispakket.

Verpleeghuizen weigeren medewerking

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het onacceptabel dat verpleeghuizen geen gegevens meer leveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Weinig kennis van e-health bij patiënt

Patiënten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van zorg op afstand, ofwel e-health. Zorgverleners moeten patiënten actief stimuleren om online diensten te gebruiken.

Voor stamceltransplantatie naar Mexico

André Kruiper (50) heeft MS en hij wil volgend jaar zomer naar Mexico voor een stamceltransplantatie. In Nederland kunnen mensen met MS immers geen stamceltransplantatie krijgen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen met leukemie.

Chronologische Zorg Tijdlijn

De afgelopen maanden is veel gepubliceerd over zorg en zorgverzekeringen. Veel zorg-consumenten zien door de bomen het bos niet meer. Het Platform Zorgverzekering 2017 wil deze informatie duidelijk maken voor de consument.

Financiële steun EPD

Ziekenhuizen die patiënten via de computer toegang en controle geven over hun elektronsch dossier (EPD), krijgen de komende 3 jaar financiële steun van minister Schippers (Volksgezondheid) van 105 miljoen euro. Met het geld kunnen de ziekenhuizen informatie digitaal samenbrengen en veilig uitwisselen met de patiënt.

MS online spreekuur op Forum MSweb

Binnen het MS online spreekuur op het Forum van MSweb krijg je de mogelijkheid jouw zorgvraag voor te leggen aan zorgprofessionals. Denk daarbij o.a. aan een neuroloog, MS verpleegkundige, psycholoog, ergotherapeut en fysiotherapeut.

MS-Hackday dit najaar

Op 19 en 20 november vindt er een MS-hackday plaats, georganiseerd door Mobile Doctors. Deze Hackday richt zich op drie deelgebieden binnen het ziektebeeld MS. De ideeën tijdens de MS HackDay worden gepubliceerd op de The World vs MS website en over de hele wereld kan hierop gestemd worden

Digitalisering huisarts en ziekenhuis

Online afspraken maken, herhaalrecepten inspreken, consulten via Skype. Huisartsen investeren massaal in e-health, maar patiënten komen er nauwelijks op af. Online een vraag stellen kan bij 60 procent van de praktijken, maar slechts 3 procent van de patiënten doet dat.

Door lichaamsbeweging minder snel MS?

Wetenschappers van de Harvard School of Public Health in Boston, hebben onlangs onderzocht of fysieke activiteiten kunnen voorkomen dat je MS krijgt. Hun resultaten worden deze week gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Snel iets over multiple sclerose (MS) weten? Lees de Korte Feiten.

Alle informatie in deze rubriek is uitgebreid gecontroleerd door gerenommeerde neurologen.

Meer weten over wetenschappelijk onderzoek?

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen de cellen van het eigen lichaam richt. Onderzoek naar de oorzaak blijft noodzakelijk evenals naar geneesmiddelen. MSweb volgt het onderzoek na publicatie in de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriftenVoor moeilijke woorden hebben we een Woordenlijst.


Welkom op het Trefpunt van MSweb, een plaats waar je mensen met MS en de mensen om hen heen op verschillende manieren kunt ontmoeten. Vragen stellen kun je via het gastenboek aan lotgenoten, aan MSweb-doc of MSweb-support. Of neem eens een kijkje op ons drukbezochte Forum.

Poll

MSweb maakt deel uit van de MS vereniging Nederland, de enige Nederlandse vereniging van en voor mensen met MS.

Dé organisatie voor belangenbehartiging, activiteiten en diensten ten bate van mensen met MS en hun betrokkenen.

Aan kinderen uitleg geven over de ziekte MS is best lastig. Daarom is er een speciale website voor hen: MSkidsweb.nl. De plek voor kinderen van wie een ouder MS heeft, of voor kinderen die – in een enkel geval – zelf deze ziekte hebben.

MSweb zoekt:

  • Medewerker Sociale Media
  • Schrijvers en journalisten
  • Illustratoren en fotografen
  • Handige mensen op de PC, enz

Lees hier een paar portretten van vrijwilligers.

Snel iets over multiple sclerose (MS) weten? Lees de Korte Feiten.

Alle informatie in deze rubriek is uitgebreid gecontroleerd door gerenommeerde neurologen.

Meer weten over wetenschappelijk onderzoek?

Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen de cellen van het eigen lichaam richt. Onderzoek naar de oorzaak blijft noodzakelijk evenals naar geneesmiddelen. MSweb volgt het onderzoek na publicatie in de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriftenVoor moeilijke woorden hebben we een Woordenlijst.


Welkom op het Trefpunt van MSweb, een plaats waar je mensen met MS en de mensen om hen heen op verschillende manieren kunt ontmoeten. Vragen stellen kun je via het gastenboek aan lotgenoten, aan MSweb-doc of MSweb-support. Of neem eens een kijkje op ons drukbezochte Forum.

Poll

MSweb maakt deel uit van de MS vereniging Nederland, de enige Nederlandse vereniging van en voor mensen met MS.

Dé organisatie voor belangenbehartiging, activiteiten en diensten ten bate van mensen met MS en hun betrokkenen.

Aan kinderen uitleg geven over de ziekte MS is best lastig. Daarom is er een speciale website voor hen: MSkidsweb.nl. De plek voor kinderen van wie een ouder MS heeft, of voor kinderen die – in een enkel geval – zelf deze ziekte hebben.

MSweb zoekt:

  • Medewerker Sociale Media
  • Schrijvers en journalisten
  • Illustratoren en fotografen
  • Handige mensen op de PC, enz

Lees hier een paar portretten van vrijwilligers.