skip to Main Content

Terugblik Symposium VUmc

Terugblik Symposium VUmc

Terugblik Symposium Vumc

30 Mei jl. was het Wereld MS dag. Het  VUmc MS centrum Amsterdam organiseerde op deze tropische dag het minisymposium ‘Omgaan met MS’.  Dit werd bekeken vanuit revalidatieperspectief; in verschillende workshops kon je de laatste stand van zaken op revalidatie(onderzoeks) gebied vernemen, bij onderwerpen als: vermoeidheid, lopen, blaasproblemen.

Koert Linders (vrijwilliger MS vereniging Nederland) en Marja Morskieft (redacteur MSweb) waren erbij en volgden enkele workshops.

Het is 30 mei en Wereld MS Dag. Wereldwijde aandacht voor MS.

Een volle zaal in het Mercure Hotel te Amsterdam. In een overzichtslezing over de ontwikkeling van MS medicatie trok prof. dr. Uitdehaag de parallel met de ontwikkeling van de mobiele telefoon. De ontwikkelingen gaan snel en de toekomst is onvoorspelbaar. Maar stap voor stap komt er beweging in. Ook voor PPMS komen er nieuwe medicijnen aan die invloed hebben op het beloop van de ziekte.

Vermoeidheid

Dat het juist op zo’n tropische dag Wereld MS dag #wereldmsdag is, is natuurlijk paradoxaal. Dat VUmc op hun symposium ‘Omgaan met MS’ een middagsessie Vermoeidheid plant zorgde daarintegen niet voor een lege zaal. Integendeel. Een volle zaal met gespitste oren volgde Marieke Houniet-de Gier’s lezing.

Dat 80% van de mensen met MS vermoeidheidsklachten heeft was geen nieuwtje, maar wel de opmaat naar haar zoektocht naar verbetering in het vermoeidheidsmanagement. Er valt nog veel winst te halen laat Houniet zien.

Vanwege positieve resultaten heeft zij een promotieonderzoek gestart om te onderzoeken of CTG (en een digitale versie e-CTG) een goede behandeling kan zijn bij vermoeidheid. Deelname aan het onderzoek is ook nog mogelijk (trefams@vumc.nl)

Seksualiteit

Dat seksualiteit een lastig onderwerp is, waarbij het taalgebruik een cruciale rol kan spelen, bleek uit de middagsessieworkshop van Brand Coumou, tijdens het symposium Ómgaan met MS’van VUmc. Seksuoloog en nog een hele rij geregistreerde hulpverlenersdefinities volgde zijn naam op het powerpoint.

Met zijn nuchterheid en humor bracht Coumou het thema Seksualiteit zachtjes naar binnen bij de toehoorders. Het werd geen ‘doe’- workshop waarop de een hoopte en de ander angst voor had. Zijn doel was duidelijk: wanneer is er sprake van problemen met seksualiteit, als jij of je partner MS hebt, kun je vaak samen wat aan doen. Het ‘niet moet, alles mag’ principe vormde de rode draad van zijn verhaal. Maar ook dat door het verdwijnen van seksualiteit of intimiteit in een relatie, een leegte ontstaat.

Het blijkt dat soms met eenvoudige veranderingen, die nodig zijn omdat je body&mind anders is geworden door MS, het weer fijn kan worden om te vrijen. Dat de rol van de seksuoloog in dit kwetsbare onderwerp belangrijk kan zijn, was misschien wel de belangrijkste boodschap van Coumou.

Lees hier het uitgebreide verslag van het VUmc MS centrum van deze dag: www.vumc.nl/afdelingen-themas/Verslag_Symposium.pdf

Dit bericht heeft 0 reacties
Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top