skip to Main Content
Stamceltransplantatie In Moskou

Stamceltransplantatie in Moskou

Moskou’s succes aHSCT bij progressieve MS niet uit te leggen

Het succes van de stamceltransplantatie-kliniek in Moskou bij mensen met een langdurig progressieve vorm van MS is niet goed uit te leggen aan de hand van onderzoeken die in andere – westerse – landen zijn gedaan. Zo concludeert biomedisch technoloog dr. ir. Bram Platel, na afloop van een internationaal congres over stamceltransplantatie bij auto-immuunziekten in het Pirogov ziekenhuis in Moskou.

Verslag van Bram Platel over congres HSCT te Moskou
Bram Platel bezoekt het HSCT congres te Moskou

Hij was daar samen met collega-stamceltransplantatiedeskundige laboratoriumarts dr. Ellen Kramer. Op dat congres, gehouden van 23 tot en met 24 november, kwamen wetenschappers uit de hele wereld in een paneldiscussie namelijk tot eenzelfde conclusie, zo is te lezen op Brams website.

Zij waren het erover eens dat er meer dan voldoende bewijs is dat het gebruik van autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie (aHSCT) voor sommige mensen met MS zeer effectief kan zijn. En dat dit zeker geldt bij agressieve en actieve RRMS. Maar de algemene opvatting was ook dat voor MS-patiënten zonder actieve ontstekingen aHSCT vooralsnog is af te raden.

‘Geheim van Rusland’

Toch voert in de directe nabijheid van dit congres prof. dr. Denis Fedorenko ook bij zulke MS-patiënten met waarneembaar resultaat aHSCT uit, ook bij een almaar toenemend aantal mensen uit Nederland. Bram Platel spreekt in dit verband van het ‘geheim van Rusland’, door hem omschreven als “een combinatie van de aHSCT-behandeling, het positieve effect van de bijzondere en liefdevolle aandacht in de Moskouse kliniek, en de gerichtheid op verandering van leefstijl, de behandeling van bijkomende ziektes en revalidatie”.

Duidelijk wel zeer goed aantoonbaar en verklaarbaar is dus het succes als het gaat om agressieve vormen van RRMS. Op het congres is aan de orde geweest dat in West-Europa alleen al 1500 patiënten met MS stamceltransplantatie hebben ondergaan. Dr. Ellen Kramer hierover: “Alle congresgangers waren het erover eens dat uit de analyses van die behandelingen kan worden geconcludeerd dat bij de kleine groep van agressieve RRMS, stamceltransplantatie een goede behandeling kan zijn. Maar niet dus bij PPMS met een hoge invaliditeitsscore. Bij SPMS lijkt het ook alleen in een specifieke studie te adviseren”.

Lees de aantekeningen van Bram Platel na afloop van het congres in Moskou verder op zijn site. De aantekeningen van Ellen Kramer zijn binnenkort te lezen op MSweb.

Bronnen: dr. ir. B. Platel en dr. P.A. Kramer; 15.12.2019.

\

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top