homesitemapcontactA+

Budgetpolis: kleinere keuze

Een budgetpolis biedt zorg van vergelijkbare kwaliteit met die van een reguliere polis. Maar je kunt uit minder zorgaanbieders kiezen. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Zorgverzekeraars kopen voor een deel zorg in tegen lagere tarieven dan regulier. Deze zorg bieden ze aan via een ‘budgetpolis’, die meestal goedkoper is dan een reguliere polis. Op verzoek van minister Edith Schippers van VWS vergeleek de NZa in hoeverre zorg die via een budgetpolis wordt gecontracteerd, in prijs en kwaliteit afwijkt van zorg die voor reguliere polissen wordt ingekocht.

Budgetpolissen
De NZa nam daarvoor elf budgetpolissen onder de loep die zorgverzekeraars in 2016 aanboden voor medisch-specialistische zorg, ggz, hulpmiddelen en geneesmiddelen. Welke criteria hanteren de zorgverzekeraars bij de inkoop, en in hoeverre ze letten op de kwaliteit van de ingekochte zorg.

Vaak minder keus
Het opvallendste verschil is dat voor budgetpolissen de zorg bij ‘beduidend minder’ zorgaanbieders wordt ingekocht, aldus de NZa. Daardoor hebben verzekerden minder keus van zorgaanbieders…

De NZa gaat er wel vanuit dat de aanbieders die worden geselecteerd ‘even goed tegemoet kunnen komen aan de zorgvraag van verzekerden’. Een budgetpolis is ook niet altijd goedkoper. Volgens de NZa zijn er budgetpolissen waarmee mensen even duur of zelfs duurder uit zijn dan de gemiddelde premie.

Bron: Medischcontact

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *