homesitemapcontactA+

Dokter beslist

Dokter beslist nog te vaak voor de patiënt

Patiënten willen graag samen met de dokter beslissen in de spreekkamer, maar in de praktijk komt daar nog niet veel van terecht. Hooguit  krijgt de patiënt een keuze voorgelegd.

Dokter beslistPatiënten en zorgverleners hebben nog een lange weg te gaan. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna achtduizend leden van het Zorgpanel van de Patiëntenfederatie.  “Het gaat weliswaar iets beter dan drie jaar geleden, maar we zijn er nog niet”, constateert directeur Dianda Veldman.
De deelnemers aan het onderzoek zeggen in overgrote meerderheid dat ze er behoefte aan hebben om samen met de dokter te bespreken wat er kan omdat het over hun eigen lijf gaat. Bovendien denken patiënten dat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het gesprek in de spreekkamer.

Eénrichtingverkeer

Een op de zeven patiënten voelt zich te weinig betrokken bij de beslissing en vier op de tien vinden dat er te weinig aandacht was voor de persoonlijke situatie. Ze hebben behoefte aan meer informatie: over de behandeling en over de voor- en nadelen. En over de risico’s. Daarom gaat 70% zelf maar op onderzoek uit.

Dianda Veldman: “Samen beslissen moet gewoon onderdeel zijn van het consult. Daar kan de patiënt zelf iets aan doen, maar de zorgverlener moet er voor open staan.” De Patiëntenfederatie heeft in 2016 samen met de Medisch Specialisten de campagne ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’ opgezet. Dit initiatief wordt inmiddels ruimschoots omarmd.

Tips en informatie voor artsen en patiënten zijn te vinden op de website: ‘begin een goed gesprek’.

Bron: Patientenfederatie

 

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik ben zeker van plan om dit bij de huisarts neer te leggen zodat zij dit bericht ook kan blijven volgen

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *