homesitemapcontactA+

Hersenvolumeverlies

Fp Klinisch

Beschermende werking DMT’s tegen hersenvolumeverlies

Bepaalde ziektemodificerende therapieën (DTM) die dikwijls als eerste worden toegepast bij mensen met MS zijn waarschijnlijk niet de meest effectieve behandeling om hersenvolumeverlies te voorkomen.

Het is belangrijk de hersenen van mensen met MS zo gezond mogelijk te houden. Door bepaling van het hersenvolume kan de hersengezondheid worden beoordeeld.

Een aantal onderzoekers o.l.v. Dr.Pierre Branger (Frankrijk) analyseerde de gegevens van 35 klinische trials om het percentage hersenvolumeverlies bij mensen met RRMS te beoordelen en de beschermende functie van ziektemodificerende therapiën (DMT’s) na te gaan.

De RRMS-patiënten werden in twee groepen verdeeld: de ene groep kreeg DMT’s die door de EMA als eerstelijns therapie werden aanbevolen, de andere groep kreeg een DMT die alleen werd voorgeschreven wanneer de eerstelijnstherapie geen succes opleverde, een tweedelijnstherapie.

Na 24 maanden medicijnen constateerden de onderzoekers een grotere afname van hersenvolume bij RRMS-patiënten die een eerstelijnstherapie kregen dan bij patiënten met een tweedelijnstherapie. Bovendien bleek het hersenvolume van de ‘tweedelijns-groep’ vergeleken met een placebogroep beter had stand gehouden. Een dergelijk verschil werd niet waargenomen bij de eerstelijnsgroep.

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de deelnemers aan deze trials waarschijnlijk voor het eerst een behandeling kregen. Daardoor kan de reactie anders zijn dan bij patiënten die al meerdere behandelingen hebben gehad.

Op basis van bovengenoemde onderzoeksresultaten menen de onderzoekers dat RRMS-patiënten over het volledige assortiment DMT’s moeten kunnen beschikken. Belangrijk is vooral dat patiënt en deskundigen in de gezondheidszorg samen kunnen bepalen welke DMT voor de patiënt het meest geschikt is.

Bron: Uit tijdschrift PLoS One;  zie http://www.msbrainhealth.org/

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *