homesitemapcontactA+

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgers laten miljoenen aan waardering liggen

Mantelzorgers laten een groot bedrag aan mantelzorgwaardering liggen, blijkt uit onderzoek naar de mantelzorgwaardering onder 39 gemeenten door Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen.

MantelzorgwaarderingMantelzorgers hebben recht op een gemeentelijke vergoeding, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, de ‘mantelzorgwaardering’. Deze kan bestaan uit een geldbedrag, een dagje uit of een tegoedbon. De meeste gemeenten hebben een beloning voor iedere mantelzorger. Velen doen hier echter geen beroep op.

Gemeenten gaan uit van niet-geclaimd budget

De mantelzorgwaardering wordt door gemeenten vergoed vanuit het jaarlijkse mantelzorgbudget. De hoogte van de lokale mantelzorgbudgetten laat zien dat mantelzorgers in veel gemeenten daar geen beroep op doen. De beschikbare vergoeding kan oplopen tot een bedrag van 200 euro maar wordt in veel gevallen in natura uitbetaald, zoals hulp bij huishouden, een mantelzorgmakelaar en mantelzorgdagen. De regels  voor het aanvragen van mantelzorgwaardering verschillen per gemeente.

Vooral de gemeenten Eindhoven, Almere en Nijmegen zouden met grote begrotingstekorten kampen als iedere mantelzorger zijn waardering daadwerkelijk verzilvert. De gemeente Eindhoven heeft een limiet ingesteld op het beschikbare mantelzorgbudget. Wanneer deze limiet is bereikt hebben mantelzorgers geen recht meer op mantelzorgwaardering. Hierdoor blijft de gemeente altijd binnen het beschikbare budget.

Weinig beroep

Andere gemeenten waar weinig beroep wordt gedaan op het mantelzorgbudget zijn Amersfoort, Maastricht en Rotterdam. Zowel Amersfoort als Maastricht bieden een mantelzorgwaardering van 200 euro.

Bron: www.zusterjansen.nl

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *