homesitemapcontactA+

MS voor ‘dummies’

MS Voor Dummies En Newbies

Wat moet een nieuw (of betrokken) mens met MS over MS weten?


De ‘voor Dummies’ serie is begonnen in Amerika met DOS for Dummies. Het verhaal gaat dat iemand in een boekhandel vroeg waarom er geen boek was over DOS, voor dummies zoals hij. Dat boek verscheen in 1991. Al meer dan 2.500 titels ‘Dummies’ volgden.

Hieronder een ‘MS voor dummies’ introductie. Voor ‘newbies’ of gewoon voor mensen die nog eens kort en bondig de basisinformatie over MS willen doornemen. Wat moet een nieuw (of betrokken) mens met MS over MS weten?

HOE KRIJG JE DE DIAGNOSE MS?

MS voor dummies en newbiesAls je denkt MS te hebben kun je het beste naar een neuroloog. Die kan een CAT- scan, MRI, lumbaalpunctie (ruggenmergpunctie) EEG of EMG/NCV onderzoek laten verrichten om vast te stellen of je echt MS hebt. De neuroloog kijkt naar de symptomen en voert verschillende testen en analyses uit die voor het stellen van een diagnose nuttig zijn.
Lees hier meer over de diagnose

WAAROP IS DE DIAGNOSE GEBASEERD?

Voor de diagnose MS moet er bewezen schade zijn in minimaal twee afzonderlijke gebieden van het Centraal Zenuw Stelsel (CZS). Ook moet de schade met een tussenpoos van minstens een maand zijn ontstaan en andere diagnoses moeten worden uitgesloten.
Lees hier meer over de MS criteria

WAT IS EEN LAESIE?

Laesies zijn littekens (plaques) die op MRI-scans worden waargenomen. Deze geven aan waar de myeline – de beschermende laag die de zenuwen omhult – is beschadigd. Laesies ontstaan wanneer demyelinisatie (het verdwijnen van de myelineschede om een zenuwvezel) is opgetreden.

WAT IS MIJN PROGNOSE?

MS is geen terminale aandoening. In de meeste gevallen geldt voor mensen met MS dezelfde levensverwachting als voor iemand zonder MS. Ongeveer 25% van de mensen met MS wordt volledig rolstoelafhankelijk. Voor MS is nog geen genezing mogelijk. Wel lopen er studies die het gezicht van de ziekte in de komende decennia kunnen veranderen.

WAT ZAL DE DAG VAN MORGEN MIJ BRENGEN?

Mensen die MS hebben weten dat hun vaardigheden op elk moment ingrijpend kunnen veranderen. Het betekent dat je leeft met een defect elektrisch systeem. Gelukkig kunnen veel mensen met MS gewoon hun baan behouden en is hun gezinsleven en sociaal leven bevredigend. Zorg voor een goede band met je neuroloog en houd je algehele gezondheid in de gaten.

WELK TYPE MS HEB JE?

Na enige tijd worden verschillende MS-typen zichtbaar:

  • Relapsing-Remitting MS (RRMS), onvoorspelbare, vastgestelde aanvallen van defecte zenuwfuncties;
  • Secondair-Progressieve MS (SPMS), 40% van de mensen met RRMS ontwikkelt daarna SPMS, hierbij verergert de ziekte geleidelijk;
  • Primair Progressieve MS (PPMS), waarbij de zenuwfunctie langzaam verslechtert
  • Progressieve Relapsing MS (PMS), waarbij regelmatig verslechteringen optreden zonder dat herstel volgt;
    Daarnaast wordt vaak ook de milde, of “benigne” MS-vorm genoemd.
    Een enkele aanval die wel alle typische MS-symptomen heeft, maar die verder op zichzelf staat, wordt vaak aangeduid met CIS, oftewel clinically isolated syndrome.
    Lees hier meer over de beloopsvormen

HANDICAP EN EDSS SCORE

De EDSS-score wordt gebruikt om de handicap als gevolg van MS te beoordelen op een schaal van 1 tot 10. De EDSS-score mist de gevoeligheid voor korte-termijn-veranderingen in de toestand van de patiënt, maar wordt wel op grote schaal gebruikt om de werkzaamheid van een therapie te meten.
Lees hier meer over de EDSS score

VOOR  DE MANTELZORGER VAN MENSEN MET MS

Een MS-diagnose treft niet alleen de patiënt, maar alle leden van het gezin. Om je relatie hecht te houden, moet je de volgende punten in acht nemen: help waar mogelijk en blijf positief. Sta altijd open voor een gesprek en blijf in balans. Wees creatief en blijf flexibel. Zorg ook goed voor jezelf. Blijf op de hoogte van de nieuwe behandelingen.
Lees hier persoonlijke verhalen van partners

VERMIJDEN VAN PIJN EN HUIDIRRITATIE BIJ INJECTIES?

Voor het bestrijden van pijn bij subcutane (onderhuidse) zelfinjecties zijn de volgende punten belangrijk: Zorg dat medicatie en huid op kamertemperatuur is, stel diepte voor auto-injector in, gebruik verschillende plaatsen om te injecteren, masseer de huid zachtjes na het injecteren, gebruik lekvrije injectienaalden.

METHYLPREDNISOLON TEGEN EXACERBATES/SCHUBS BIJ MS

Methylprednisolon, een ontstekingsremmende corticosteroïde, wordt gebruikt als behandeling tegen acute exacerbaties (schubs). Het beïnvloedt het verloop van de ziekte niet, maar verkort de duur van een terugval door de aanwezige ontsteking te stoppen en de bloed-hersenbarrière te herstellen.
Lees hier meer over steroïde

MEER INFO

In diverse rubrieken op deze website kun je uitgebreidere informatie over MS vinden. Voor medische vragen kun je de zorgprofessionals op ons Forum raadplegen: https://www.msweb.nl/forum/forumdisplay.php?f=45 Lees wel eerst even de spelregels door!

En word lid van de enige MS Vereniging in Nederland!

Bron: www.healthcentral.com/slideshow/beginner-s-guide-to-multiple-sclerosis?ap=2205&id=promo

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *