homesitemapcontactA+

Ocrelizumab goedgekeurd

Fp Groot Nieuws

MS medicijn Ocrelizumab goedgekeurd door EMA

Ocrelizumab is het eerste medicijn voor (de beginnende fase van) primair progressieve MS (PP MS) dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency).

Ocrelizumab, het eerste middel voor mensen met PP MSHet middel, met handelsnaam Ocrevus, wordt nog niet vergoed. De verwachting is dat dit in Nederland in maart 2018 het geval zal zijn.

Het Erasmus MS centrum twitterde op 10-11-’17: ‘Nieuw medicijn voor #MS #ocrelizumab nu goedgekeurd door EMA. Vergoeding in Nederland in maart 2018 verwacht. #erasms http://twitter.com/ErasMS

Wat is Ocrelizumab

Ocrelizumab is een monoklonaal antilichaam, een samenstelling van kunstmatig ontwikkelde eiwitten die gemaakt zijn om bepaalde processen in het lichaam – zoals processen van het afweersysteem – te beïnvloeden. Monoklonale antilichamen binden aan een eiwit op het oppervlakte van een bepaalde cel in het lichaam.

Het middel richt zich tegen het eiwit CD20. CD20 is aanwezig op bepaalde B-cellen, cellen van het afweersysteem. Door te binden aan CD20 wordt de activiteit van B-cellen beïnvloed.

Ook voor RR MS

In de onderzoeken bleek dat Ocrelizumab de achteruitgang vertraagt. Daarnaast zagen de onderzoekers dat het aantal Schubs en de MRI activiteit afneemt bij RR MS, vergeleken met beta interferon.

De Amerikaanse Geneesmiddelen Autoriteit FDA heeft op 28 maart jl. het medicijn reeds toegelaten als therapie voor MS.

Kijk voor het Engelstalige persbericht van de EMA hier:
http://www.ema.europa.eu/ema

Meer informatie is te vinden op de Engelse MS Society:
www.mssociety.org.uk/ms-news/2017/11/ocrelizumab

Bron: http://twitter.com/ErasMS en MSweb

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *