Schotland keurt stamcelbehandeling goed

Voor het eerst is bij de NHS, de Schotse Nationale Gezondheidsdienst, stamcelbehandeling aanbevolen als therapie voor mensen met MS.

Reden

De Scottish Health Technologies Group, die bewijs en ondersteuning biedt aan de NHS Schotland, meent dat nu genoeg bewijs is geleverd voor aanbeveling van stamceltransplantatie (HSCT) gericht op herstarten van het immuunsysteem en vertragen van MS-progressie.

Behandeling

De behandeling houdt in dat stamcellen uit het beenmerg van de patiënt worden verzameld en dat vervolgens door middel van chemotherapie het ‘defecte’ immuunsysteem wordt verwijderd. Daarna vindt terugplaatsing van de stamcellen in het lichaam plaats en wordt weer een nieuw immuunsysteem opgebouwd.

Nasleep

De patiënten zijn na de behandeling erg vatbaar voor infecties en een behoorlijk lang verblijf in het ziekenhuis is noodzakelijk, maar de veronderstelling is dat de behandeling het immuunsysteem reset en ervoor zorgt dat het CNS (centraal zenuwstelsel) niet langer wordt aangevallen.

Doelgroep

De nieuwe richtlijnen maken het mogelijk HSCT aan te bieden aan mensen met een vorm van RRMS waarbij relapsen minimaal 24 uur duren en bij wie andere behandeling niet aanslaat.

De stamcelbehandeling zal niet worden aangeboden aan mensen met MS die een progressieve vorm van de ziekte hebben. Deze therapie wordt namelijk niet als effectief voor deze vormen van MS beschouwd.

Conclusie

Het besluit HSCT als behandeling voor mensen met MS goed te keuren, is goed nieuws en helpt bij het ontwikkelen van een duidelijk omschreven traject voor mensen met MS die er mogelijk profijt van ondervinden wanneer zij toegang tot de behandeling krijgen.

Bron: https://www.ms-uk.org/hsct-approved-nhs-scotland

Dit bericht heeft 1 reactie
Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *