Tweede taal leren gunstig voor mensen met MS

Het leren van een tweede taal bevordert toename van hersenweefsel en verhoogt kwaliteit van leven bij mensen met MS.

Tweede taal leren gunstig voor mensen met MSEen kleinschalig onderzoek uitgevoerd aan de Medische Universiteit van Innsbruck (Oostenrijk) toonde aan dat bij mensen met MS die een tweede taal leren hersenweefsel toeneemt. Ook werd een verbetering in de kwaliteit van leven geconstateerd.

Onderzoek

Aan het onderzoek namen 11 personen met MS in vroeg stadium en 12 personen zonder MS deel.

De onderzoekers constateerden zowel bij de deelnemers met MS als bij de deelnemers zonder MS een toename van hersenweefsel in de taalgerelateerde hersengebieden. De deelnemers met MS lieten bovendien verbeteringen zien wat betreft de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.

De deelnemers volgden een acht weken durende taaltraining Engels. De training bestond uit wekelijks drie uur onderwijs in klasverband, in combinatie met extra activiteiten die buiten het klaslokaal plaatsvonden. Bij iedereen werden voor en na afloop van de training MRI-scans gemaakt en tests verricht om de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven te meten.

Resultaat

Dit kleine onderzoek leverde bewijs van neuroplasticiteit, het vermogen van de hersenen om zich aan te passen of schade te herstellen om de functie te behouden. Onderzoeken bij personen die geen MS hadden, toonden een vergelijkbare neuroplasticiteit aan en daarbij werd deze bevinding gekoppeld aan verbeteringen in de cognitieve processen.

Conclusie

Het onderzoek vormt een stimulans voor verder onderzoek naar de mate waarin het leren van een tweede taal kan helpen bij de aanpak van cognitieve problemen bij mensen met MS.

Bron: https://www.nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Learning-a-Second-Language-Linked-to-Increases-in

 

Dit bericht heeft 1 reactie
Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *