homesitemapcontactA+

Uitvoering Pgb voorlopig nog door SVB

De verwerking van het PGB, waarmee mensen zelf passende zorg kunnen regelen, blijft voorlopig in handen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Uitvoering Pgb voorlopig nog door SVBDe invoering van een nieuw, gebruiksvriendelijk systeem per begin 2018, heeft vertraging opgelopen. Gemeenten zullen voorlopig niet betrokken zijn bij de uitbetaling van zorggelden. Ook is het de vraag wanneer een speciaal portal online komt waarop budgethouders en zorgverleners makkelijk hun zaken kunnen regelen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten schrijft op de website: ,,Op dit moment wordt door alle partijen hard meegewerkt aan de bouw van het nieuwe Pgb-systeem. Er wordt onderzocht hoe een goede en beheerste invoering in 2018 stapsgewijs kan plaatsvinden. Begin 2018 verandert er nog niets.”

Nieuw portal

Ongeveer een jaar geleden bleek dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, met steun van de Tweede Kamer en Pgb-belangenvereniging Per Saldo, een online portal op poten wilde zetten voor de verwerking van persoonsgebonden budgetten.

Streven was het nieuwe systeem begin 2018 van start te laten gaan. Aline Molenaar van Per Saldo noemt het uitstel, ‘jammer’. Ze hoopt dat de gebruikersvriendelijke ‘voorkant’ wel in januari van start kan.

Fleur Agema (PVV)

PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt de vertraging onbegrijpelijk. ,,We hebben altijd gezegd dat ze nooit het oude systeem hadden mogen vervangen, het gaat nu wel 2020 worden voordat het echt is geregeld. Dit is voor patiënten heel zuur. Sterker nog, het is gewoon een blamage.”

Moeten budgethouders zich zorgen over de vertraging? Volgens staatssecretaris Van Rijn niet. ,,De betalingen lopen al een hele tijd goed. Tot het nieuwe systeem in de lucht is, blijft het bestaande systeem gewoon functioneren zodat budgethouders en zorgverleners kunnen rekenen op stabiele dienstverlening. Dat is het belangrijkst.”

Bron: Algemeen Dagblad, auteur Edwin van der Aa

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *