Wmo en vrijwilligers

Rechtzaken Over Wmo-hulp

Wmo: vrijwilligers zijn géén voorliggende voorziening

Mag een gemeente een aanvraag voor een Wmo voorziening afdoen met een verwijzing naar de mogelijke inzet van vrijwilligers? Eerder heeft de Centrale Raad van Beroep uitgesproken dat een voorliggende voorziening “daadwerkelijk beschikbaar, financieel draagbaar en adequaat compenserend” moet zijn.

Rechtzaken over Wmo-hulpEen gemeente verwees voor incidentele zaken bij hulp in het huishouden naar vrijwilligersorganisaties en naar een website. De Rechtbank Oost-Brabant heeft daar nu een heldere uitspraak over gedaan: “een enkele verwijzing is onvoldoende om te concluderen dat daadwerkelijk structureel vrijwilligers beschikbaar zijn om incidentele taken te verrichten.

Van een algemeen gebruikelijke voorliggende voorziening kan daarom niet worden gesproken”. Met andere woorden: vrijwilligers zijn pas een voorliggende voorziening als zij daadwerkelijk beschikbaar zijn, adequaat kunnen compenseren en voor de cliënt financieel draagbaar zijn.

In de praktijk zal het voor een gemeente vrijwel onmogelijk zijn om dat bewijs te kunnen leveren. Indien dat geldt voor het relatief eenvoudige HbH-1 is het zeker van toepassing op meer complexe Wmo voorzieningen.

Bron: https://www.linkedin.com

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *