homesitemapcontactA+

Wonen in ‘betrokken’ buurt

Wonen in ‘betrokken buurt’ gunstig voor chronisch zieken

Een buurt met veel sociaal kapitaal is gunstig voor mensen met een chronische ziekte. Chronisch zieken zijn blij met de praktische hulp en emotionele steun die buurtgenoten bieden.

Wonen in 'betrokken' buurtDit blijkt uit NIVEL- onderzoek van Geeke Waverijn, die 10 januari promoveerde aan Universiteit Utrecht. De resultaten van deze studie laten zien dat buren met name praktisch bijdragen aan het zelfmanagement van mensen met een chronische ziekte.

Zij doen bijvoorbeeld klusjes in en om het huis, werken in de tuin en helpen met boodschappen tillen. Hierdoor kunnen mensen met een chronische ziekte langer zelfstandig thuis wonen. Buurtgenoten zijn altijd dichtbij en kunnen helpen als er snel iets gedaan moet worden of als er onverwacht iets gebeurt.

Ook mensen met een chronische ziekte die nauwelijks contact hebben met hun buren kunnen toch profiteren van het wonen in een buurt met veel sociaal kapitaal. Dit is relevant voor mensen met een chronische ziekte omdat zij door hun ziekte vaak minder fysieke of mentale energie hebben om te investeren in sociale contacten met hun buren.

Grenzen aan burenhulp

Buren helpen maar zelden bij medische taken of bij persoonlijke verzorging. Hierin verschillen de relaties met die van familie en vrienden. Familie en vrienden zijn dan ook vaker dan buren een bron van emotionele steun. Deze resultaten laten zien dat er grenzen zitten aan de hulp die men van hun buren kan of wil krijgen. De buurt kan niet als pasklare oplossing ingezet worden voor mensen met een chronische ziekte.

Meer onderzoek is nodig om verdere conclusies te kunnen trekken. voor het onderzoek is gebruik gemaakt van datasets die representatief zijn voor de volwassen Nederlandse bevolking, gebaseerd op data van het WoonOnderzoek Nederland.

Bron:  www.nivel.nl

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *