homesitemapcontactA+

Zelf-rijdende rolstoel

Door het kunstmatige intelligentie-laboratorium MIT, een Afdeling van de Massachusetts University van Cambridge, wordt al enige tijd gewerkt aan een zelfrijdende rolstoel.

Met een zelfrijdende rolstoel kan met behulp van sensoren de juiste route worden uitgestippeld. Eventuele obstakels worden uit de weg gegaan. Er zijn mogelijkheden om zelfrijdende voertuigen in de praktijk te testen, maar ook nog vele struikelblokken. Wetgeving bijvoorbeeld om tests überhaupt uit te voeren. De technologie is nog lang niet klaar, wat ook bepaalde risico’s inhoudt bij het uitproberen.

MIT CSAIL

De rolstoel wordt ontwikkeld door het MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory. De sensoren moeten de omgeving van de rolstoel in kaart brengen, maar er is ook techniek voor locatiebepaling en aansturing van de motor aan boord. De rolstoel leert zijn omgeving kennen door een route die wordt ingesproken door de gebruiker. Daarna kan die route worden afgelegd door een commando te geven, zoals ‘breng me naar de badkamer’ of ‘naar de supermarkt.’

Omgeving met mensen

Volgens MIT is de zelf-rijdende rolstoel een goede tussenstap in de ontwikkeling van autonome voertuigen. Hij gaat veel langzamer en op kleinere afstanden dan een auto. De kans op ‘consequenties’ als de techniek het laat afweten zijn daardoor veel kleiner. De rolstoel wordt getest in een omgeving waarin hij óók moet functioneren: met mensen die vaak met andere dingen bezig zijn in plaats van ‘om zich heen te kijken’.

Joystick

De oplossing is volgens de bedenkers Seth Teller en Nick Roy met name geschikt voor mensen die niet (meer) mobiel zijn, maar nog wel over hun spraakvermogen beschikken. Zij zien in de rolstoel ook een stap voorwaarts ten opzichte van besturing met een joystick. Daarbij raken gebruikers regelmatig muren en andere objecten. Dat zou bij de zelf-rijdende rolstoel tot het verleden moeten behoren.

Bron: Support Magazine

 

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *