skip to Main Content
Start Jij Binnenkort Met Tecfidera?

Start jij binnenkort met Tecfidera?

Studie naar het effect van Tecfidera op de hersenen en cognitie bij MS

Gaat u binnenkort starten met Tecfidera in verband met MS? Of gebruikt u reeds een jaar Tecfidera voor MS?

MS onderzoekVoor een onderzoek met MRI (Magnetic Resonance Imaging) zoekt het MS centrum van Amsterdam UMC naar mensen met MS die in overleg met hun behandelend neuroloog gaan starten met het medicijn Dimethylfumaraat (Tecfidera) of Tecfidera al 1 jaar gebruiken.

Het gaat om het onderzoek met de titel: “Studie naar het effect van Dimethylfumaraat (Tecfidera) op de hersenen en cognitie bij Multiple Sclerosis”

U kunt alleen meedoen met dit onderzoek als u in overleg met uw behandelend neuroloog gaat starten met Tecfidera en hier nog niet of niet langer dan 2 weken geleden gestart bent. U gaat dus niet starten met Tecfidera in het kader van dit onderzoek. Wanneer u Tecfidera reeds ±1 jaar gebruikt (11-13 maanden), kunt u ook deelnemen.

Doel onderzoek

Tecfidera is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met MS. We weten dat de hersenen in staat zijn om zich aan te passen aan veranderingen, zoals ziekte, waardoor functies toch (gedeeltelijk of volledig) behouden kunnen worden. We noemen dit reservecapaciteit.

Wij denken dat bij mensen met MS die Tecfidera gebruiken de reservecapaciteit van de hersenen wordt aangesproken. Door het gebruik van hersenscans (Magnetic Resonance Imaging, MRI) willen wij onderzoeken wat het effect van Tecfidera is op de hersenen.

De helft van de mensen met MS heeft last van problemen met geheugen, concentratie en/of aandacht (cognitiestoornissen). Wij denken dat Tecfidera de reservecapaciteit van het brein stimuleert, waardoor cognitiestoornissen hopelijk kunnen worden uitgesteld.

Verloop onderzoek

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U bent tussen de 18 en 65 jaar
 • U heeft de diagnose relapsing-remitting MS (RRMS)
 • In overleg met uw behandelend neuroloog gaat u starten met Tecfidera óf u gebruikt Tecfidera reeds ongeveer een jaar.
 • Geen andere neurologische aandoeningen anders dan MS
 • Geen psychiatrische aandoeningen (m.u.v. depressie mits stabiel op medicatie of depressie in het verleden)
 • Geen alcohol- of drugsmisbruik (in het heden of verleden)
 • Geen pacemaker, metalen clips in het lichaam, uitwendige protheses of angst voor kleine ruimtes (claustrofobie)
 • Geen relapse of corticosteron behandeling gehad 4 weken voor deelname

Meedoen houdt in dat u drie keer naar AMC moet komen voor de metingen. De allereerste meting vindt plaats twee weken vóór de eerste gift Tecfidera of uiterlijk twee weken na de eerste gift, daarna volgt een meting na 6 en 18 maanden.

De volgende metingen worden verricht op alle drie de meetmomenten:

 • Een neurologisch onderzoek om de beperkingen door MS in kaart te brengen (30 minuten)
 • Een neuropsychologisch onderzoek (1,5-2 uur) om de cognitie te meten
 • Een (f)MRI scan (70 minuten). De MRI-scan is zonder contrastmiddel.

Vooraf aan ieder bezoek wordt aan u gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen en mee te nemen naar het ziekenhuisbezoek. Het invullen van deze vragenlijsten duurt ongeveer 30 minuten.

De (f)MRI-scan is zonder risico als u aan de voorwaarden van MRI voldoet. De risicovoorwaarden worden onderzocht voor de start van het onderzoek. U krijgt in de scanner oordopjes om het lawaai van de scanner te onderdrukken. Tussen de MRI-scans door is er geen lawaai en wordt er door middel van een intercom met u gecommuniceerd. Er wordt bij dit onderzoek geen gebruik gemaakt van contrastmiddelen.

Wilt u meedoen aan dit onderzoek?

Voor meer informatie en bij interesse kunt u contact opnemen met hoofdonderzoeker Dr. Hanneke Hulst of Marike van Lingen, MSc, assistent onderzoeker Anatomie en Neurowetenschappen, bereikbaar via telefoonnummer 06-21170637 of per e-mail: msencognitie@vumc.nl.

Nadat u heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname, wordt er een informatiebrief opgestuurd met meer informatie over het onderzoek, een folder over MRI en een folder over deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek. Daarna wordt er contact met u opgenomen of u wel of niet wilt meedoen aan het onderzoek.

 

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Ik ben net 65 en op 7 september 2019 begonnen met Tecvidera. Daarvoor Plegridy gebruikt en een half jaar niets gebruikt. Ik ben geïnteresseerd in het onderzoek. Mvrgrt.

 2. Is er ook een risico op een pml ik vraag dit omdat ik een pml heb opgelopen vanwege het gebruik van tysabrie.gr Hans

  1. Beste Hans, we hebben je vraag voorgelegd aan de onderzoekers en zij mailde het volgende antwoord:
   Om mee te kunnen doen aan het onderzoek, heeft u van uw arts tecfidera gekregen. Wij zullen mensen die dit middel gaan gebruiken enkel observeren (u krijgt dus geen tecfidera voorgeschreven in het kader van het onderzoek). Over de kans op PML bij tecfidera gebruikt raden wij u aan om contact op te nemen met uw neuroloog of MS verpleegkundige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top