skip to Main Content

Brabant Zuid Oost vol ideeën

“Erik Scherder vragen? Gaan we doen!”

MS vereniging afdeling Brabant Zuid Oost zit vol met ideeën

MSzien kijkt regelmatig achter de voordeur bij een van de regio’s van de MS vereniging Nederland: hoe ze hun leden ontspanning, informatie en lotgenotencontact bieden is steeds weer op verschillende en creatieve wijze ingevuld.

Door: Marja Morskieft

Yvonne Soede, actief lid van de MS vereniging Nederland afdeling Brabant Zuid Oost,
Yvonne Soede op de Special Day van regio Brabant Zuid Oost

Dit keer was de aanleiding My Special Day, een dag vol workshops en informatie georganiseerd rond het thema ‘Bewegen.’ Niet toevallig het jaarthema van de landelijke MS Vereniging.

De MS vereniging afdeling Brabant Zuid Oost bestaat al meer dan dertig jaar, maar was tot de komst van Tini de Bresser en Yvonne Soede wat ingeslapen vanwege vrijwilligerstekort. Samen met de actieve leden Twan Merks, Koert Linders en Alda Bouten hebben ze de regiogroep weer nieuw leven ingeblazen.

MSzien praat met Alda (1970) en Yvonne (1957) in een gezellig Eindhovens café en het is al gauw ‘keigezellig’.

Ze werken voor een regio die zeer uitgestrekt is: van Tilburg tot aan Boxmeer en ook Vugt en Veghel horen erbij. Zo’n 280 leden zijn bekend bij hen. De meesten, schatten ze in, zijn veertig plus. De vrouwen barsten van de ideeën – al is het een klus om alle vrijwilligerswerkzaamheden goed te managen met hun MS-energie, geven ze toe.

“Goed plannen is mijn redding” aldus Yvonne, die ook nog moeder van een tweeling van 12 is. Alda is regelmatig oppasoma en is ook creatief in het zoeken van rustmomenten. ”En de dag erna niks plannen!”

Alda kreeg de diagnose MS in 1994 en verloor later haar baan. Tegen haar zin, maar er was weinig begrip voor haar beperkingen en dat leverde veel stress op. Nu ze eenmaal ‘vrij’ is voor vrijwilligerswerk is ze actief voor de MS vereniging in haar regio.

Met Yvonne, in 2008 gediagnosticeerd en actief voor de vereniging sinds 2015, en Tiny, Koert en Twan vormt ze vanaf 2015 een  ‘zelfsturende ‘ werkgroep. Ieder heeft z’n eigen taken en verantwoordelijkheden. Zo neemt Yvonne de financiën voor haar rekening en zorgt Koert voor teksten,  vertelt Alda: “Als er iets te schijven is, de maandelijkse herinneringsmails aan leden over activiteiten of wat dan ook, doet Koert het altijd, samen met Twan.”

Twan zorgt ook voor de website en diverse leden posten soms wat op Facebook. Tiny, Alda en Yvonne maken vooral de plannen. “Dat werkt goed, met z’n drieën” aldus Alda, die de contacten onderhoudt met het landelijk bureau van de MS vereniging en met individuele leden. Voor grotere activiteiten zijn er zes vrijwilligers die hand- en spandiensten verrichten.

My Special Day

Eens in de twee jaar organiseert de regio een speciale dag, dit jaar met een wel heel wervende titel: My Special Day.  Er waren verschillende workshops met als thema: beweging. Van yoga tot reiki tot kleurenadviezen, er waren vijftig tot zestig deelnemers.

“Een groot succes en de credits gaan naar Tiny en haar dochter Linda, zij hebben het bedacht en georganiseerd” zeggen Alda en Yvonne, “net als de themadag van twee jaar geleden: een Feel Good Day, die louter op ontspanning was gericht.”

Ze proberen zo’n groot evenement eens in de twee jaar te houden: het kost namelijk veel energie en menskracht, maar kan ook weer nieuwe leden trekken. Een leerpunt is: de dag kan korter. Het was erg vermoeiend voor veel mensen met MS.

Voor deze dag is er ook contact geweest met de regio Noord Limburg- en er waren daadwerkelijk deelnemers uit Limburg gekomen. Helaas ligt de regiogroep West Brabant stil, maar dat verhinderde leden uit bijvoorbeeld Roosendaal niet om naar Eindhoven te komen.

Jaaragenda

Alda, Yvonne en Tiny zijn nu al bezig met de jaaragenda van 2020. Ze proberen lotgenotencontact, informatieavonden en gewoon gezellig samenkomen evenwichtig over het jaar te verdelen. Ze organiseren ongeveer vier keer per jaar – en hun ogen glimmen als ze erover vertellen – een kookworkshop: Samen Energiek Koken, in de keuken van Yvonne.

Die workshop is erg populair; er komen steeds weer andere mensen, dat is ook goed voor de ledenbinding. Alda weet veel van bewust en gezond eten, en natuurlijk wordt er na afloop samen gegeten. “Dat is ook lotgenotencontact!”

Daarnaast zijn er koffieochtenden en – middagen die een vrije inloop kennen, voor mensen met MS en hun partners, het jaarlijkse MS-Café en een jaarlijkse informatiebijeenkomst in samenwerking met MS Zorg Nederland.

Zo was er in mei een avond in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven waarop neuroloog Gerald Hengstman van MS Zorg Nederland een inleiding gaf over nieuwe en bestaande MS-behandelingen, waaronder stamceltherapie. Daar kwamen wel honderd mensen op af, leden en niet leden.

Ook was er een lezing over slaapproblemen bij MS. Voeding is ook al eens aan de orde geweest. Koert Linders regelt de experts. Jaarlijks is er een avondje handboogschieten, een sport die iedereen – ook vanuit een rolstoel – kan beoefenen. Met een goedbezochte Nieuwjaarsborrel en een jaarlijkse ontmoetingslunch voor leden en partners is de agenda goed gevuld. Veel bijeenkomsten zijn gratis, voor de speciale activiteiten vragen ze een kleine bijdrage. Zo proberen ze de begroting op orde te houden.

Ledenwerving

Ledenwerving is een punt van aandacht, vooral verjonging van het ledenbestand zou welkom zijn. Yvonne: “We worden actiever in het werven. We bieden  financiële voordelen: voor verschillende activiteiten, zoals voor informatiebijeenkomsten hoeven leden niet te betalen, niet-leden wel. Dan zeg ik bijvoorbeeld: u mag ook lid worden hoor! Dan hoeft u niets te betalen. Dan hebben we er weer twee leden bij.“

Bij een enquête over de vraag waar de leden het meest behoefte aan hebben, kwamen lotgenotencontact en informatiebijeenkomsten er als favoriet uit. De regiogroep probeert bij activiteiten mensen individueel aan te spreken. Van de jonge mensen die zich bij de kookworkshop melden horen ze dat er vooral veel uitwisseling is op Facebook.

Met de MS-verpleegkundige is weinig contact: zij verwijst haar nieuwe patiënten het liefst naar een andere MS patiënt voor lotgenotencontact, niet naar de regiogroep van de MS vereniging. Daar kan de communicatie nog verbeteren! Er ligt wel informatiemateriaal bij de MS verpleegkundigen.

Wensen voor de toekomst

Tja, wat valt er nog te wensen voor zo’n actieve regiogroep? Yvonne en Alda weten het wel: de financiën opkrikken.

Zorgenvriendjes

De fleurige Zorgenvriendjes, gemaakt door leden van de MS vereniging Nederland, afdeling Brabant Zuid Oost
De vrolijke Zorgenvriendjes, gemaakt door Yvonne en Alda

Om geld te verdienen voor de regio zetten Yvonne en Alda  hun creatieve kwaliteiten in: ze maken van vrolijke stoffen de zogeheten Zorgenvriendjes: lappenpoppen met een ritsje op de buik, waar kinderen (van een ouder met MS bijvoorbeeld) briefjes met hun ‘verdrietjes’ in kunnen stoppen. Een stoffenwinkel sponsort het materiaal en ze verkopen de poppen bij de verenigingsactiviteiten en op markten.

Het MS Café willen ze combineren met een activiteit of thema om zo meer leden te trekken: van de Special Day dit jaar hebben ze geleerd dat er veel belangstelling is voor specifieke workshops, zoals yoga, reiki.

Ook de workshop Brein in Beweging, op muziek bewegen (en praten, en klappen) om cognitieve vaardigheden te oefenen en behouden sprak veel deelnemers van de dag aan. En spontaan roept Yvonne: “Zullen we Eric Scherder (‘de beweegprofessor’) vragen? Gaan we gewoon doen!”

Meer informatie over de Zorgenvriendjes? Mail naar: mijnzorgenvriendje@gmail.com

Contact met de afdeling? Mail naar: brabantzuidoost@msvereniging.nl of kijk op msvereniging.nl/regionale-werkgroepen/brabant-zuid-oost/

Naar de Inhoudsopgave MSzien 2019, nr. 2
MSzien nr. 2 – juni 2019

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top