Diagnostisch

Zenuwontstekingen In Het Ruggenmerg

Zenuwontstekingen in het ruggenmerg

Onderzoekers hebben in kaart gebracht waar in het ruggenmerg zenuwontstekingen het vaakst voorkomen bij mensen met MS. Zij vonden dat dit bij mensen met progressieve MS vormen vaker aan de zijkant en in het centrale deel van het ruggenmerg was.
Lees Meer
  • 12/07/2019
Verminderde Invloed Van Shubs Bij SPMS

Verminderde invloed van shubs bij SPMS

Veranderingen in de terugvalactiviteit tijdens SPMS moeten nauwkeurig worden onderzocht om vast te stellen welke mensen met SPMS baat kunnen hebben bij voortzetting van ziekte modificerende therapieën.
Lees Meer
  • 18/06/2019
Als Je Kind De Diagnose MS Krijgt

Als je kind de diagnose MS krijgt

MS onderzoek: Door middel van telefonische vraaggesprekken vertelden twee en veertig ouders van 41 kinderen hoe en wanneer zij hoorden dat bij hun kind MS was vastgesteld en hoe zij zich toen voelden. De gemiddelde leeftijd waarop hun kind de diagnose kreeg, was 13,7 jaar.
Lees Meer
  • 10/05/2019
Immuuncellen En Hersenbeschadigingen

Immuuncellen en hersenbeschadigingen

Ondanks dat al lange tijd wordt gedacht dat MS een ziekte is van de witte stof, laten verschillende symptomen van MS zich niet alleen maar hierdoor verklaren. Zo wijzen bijvoorbeeld chronische vermoeidheid en cognitieve problemen op een beschadiging van de grijze stof en hiervoor blijken immuuncellen verantwoordelijk.
Lees Meer
  • 03/05/2019
Hersenvolume Kinderen Met MS

Hersenvolume kinderen met MS

Bij kinderen met MS is het hersenvolume al afgenomen bij het eerste optreden van de ziekte. Dit volumeverlies neemt toe over 2 jaar en lijkt samen te hangen met een hogere ziekteactiviteit. De onderzoekers opperen dat het regelmatig meten van het hersenvolume de ziekte-uitkomst mogelijk kan voorspellen.
Lees Meer
  • 30/04/2019
Stille Progressie In RR MS

Stille progressie in RR MS

Mensen met RR MS die actief worden behandeld gaan minder snel achteruit en gaan minder snel over naar SP MS in vergelijking met de tijd dat ze nog niet behandeld werden.
Lees Meer
  • 02/04/2019
Diagnostische Criteria En RRMS

Diagnostische criteria en RRMS

Om te vergelijken wat het toepassen van de 2017 McDonald criteria oplevert ten opzichte van de criteria uit 2010 werd een onderzoek opgezet. De nieuwe criteria werden door onderzoekers getest door deze los te laten op data van een groep mensen die tussen 2013 en 2016 de diagnose CIS hadden gekregen
Lees Meer
  • 21/12/2018
Reuk Als Biomarker Bij MS

Reuk als biomarker bij MS

De reukdrempelwaarde is een biomarker voor kortdurende ontstekingsactiviteit bij MS. Het vermogen om geuren te identificeren en geuren te onderscheiden is een biomarker van zenuwschade. Dit blijkt uit Oostenrijks onderzoek.
Lees Meer
  • 04/12/2018
Nieuwe Meetdefinitie PPMS

Nieuwe meetdefinitie PPMS

NEPAD (No Evidence of Progression or Active Disease) – de Engelse afkorting voor ‘geen bewijs voor ziekte progressie of activiteit’ is een nieuw gecombineerd eindpunt gedefinieerd door de afwezigheid van zowel progressie als ontstekingsactiviteit van de ziekte in PPMS.
Lees Meer
  • 06/10/2018