skip to Main Content
Het Onderzoekspad Van… Marijn Huiskamp
Marijn Huiskamp

Het onderzoekspad van… Marijn Huiskamp

Vorig jaar begon Marijn Huiskamp met zijn promotie-onderzoek naar MS en cognitie bij de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van VUmc. Nu zit hij midden in het proces. En kan hij er zijn fascinatie voor anatomie en neurologie in kwijt. “De hersenen zijn lastig te begrijpen. Maar erg boeiend”.

Door: Nicole Mulders

JOnge onderzoeker Marijn Huiskamp
Marijn Huiskamp

Voordat Marijn zich in neurologie verdiepte, deed hij de bachelor bewegingswetenschappen. “Sport is een belangrijk onderdeel van deze studie. Iets wat mijn interesse heeft. Daarnaast is sport een gezonde bezigheid”.

Ik blijf me verbazen over de complexiteit van de hersenen”

— Marijn Huiskamp

Geheugentraining

Via een studentassistentschap tijdens zijn bachelor raakte hij betrokken bij neurologische vraagstukken. Zo kwam hij in contact met hersenwetenschapper Hanneke Hulst, gespecialiseerd in cognitieve problemen bij MS (waaronder problemen met het geheugen, aandacht en concentratie).

Zij gaf hem de kans stage te lopen in Amerika. Hij vertrok naar New Jersey om ervaring op te doen bij professor DeLuca van het Kessler Institute for Rehabilitation, één van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van MS en cognitieve revalidatie. “Ik was daar betrokken bij een onderzoek naar geheugentraining. Het blijkt dat patiënten beter kunnen onthouden wanneer ze een verhaal verzinnen rondom een thema”.

Interesse

Zijn interesse voor neurologie was gewekt. Terug in Nederland koos hij, als afronding van zijn master neurowetenschappen, voor een afstudeerstage bij het Academisch Medisch Centrum. Daar deed hij onderzoek naar de rol van hersenstimulatie bij mensen met een alcoholverslaving. Via deze stage in het AMC, kwam Marijn uiteindelijk toch weer terug bij het MS Centrum van VUmc.

Vooral omdat MS (ook) veel jonge gezinnen treft die nog volop in het leven staan, voelt hij zich geroepen om zich voor de bestrijding van deze ziekte in te zetten. “Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in de vraag wat er allemaal mis kan gaan in de hersenen en hoe je die schade kan herstellen”.

Nog weinig bekend

Ook besefte hij dat rondom MS en cognitieve problemen nog (te) weinig bekend is. Daar mag volgens hem wel wat meer aan gedaan worden. “Vaak is aan de buitenkant niet te zien dat iemand MS heeft. Het bewegen en praten gaat soms nog goed. Als de cognitieve functies het af laten weten, is er vaak nog veel onbegrip. Patiënten zelf ervaren die cognitieve stoornissen als een nare beperking. Ik hoorde wel eens iemand zeggen dat hij echt hoopt ondanks zijn MS goed te kunnen blijven nadenken.” Wat hem vooral opvalt is dat sommige mensen met MS trager worden. Hij typeert MS als complex en ingewikkeld.

Cognitie

Cognitie werd het thema van het promotieonderzoek van Marijn Huiskamp. Hij werd aangenomen na een selectieronde met tientallen kandidaten. Een strenge selectie, waarin hij flink aan de tand werd gevoeld. “De sollicitatieprocedure was spannend. Ik was blij verrast toen ze mij eruit haalden”.

Gas-en rempedaal

In zijn onderzoek focust Marijn zich op de neurotransmitters (signaalstofjes) glutamaat en GABA. Glutamaat kun je vergelijken met het gaspedaal; GABA is de tegenhanger, het rempedaal.

Het gaat er dan met name over in hoeverre de hersenen het gaspedaal intrappen of juist het rempedaalHoe deze signaalstoffen in de hersenen met elkaar communiceren bij MS, onderzoekt Huiskamp. “Het gaat er dan met name over in hoeverre de hersenen het gaspedaal intrappen of juist het rempedaal. De balans tussen remmen en gas geven luistert heel nauw. Door naar deze balans te kijken, hopen we beter te begrijpen waarom mensen met MS cognitieve klachten ontwikkelen”.

Het promotiewerk ervaart hij als heel positief. Zijn dagen zijn gevuld met onderzoek, het doen van testen in het lab en het maken van MRI-scans. “Ik vind het bijzonder om onderzoek te doen en te werken in een divers samengesteld onderzoeksteam, met neuropsychologen, neurowetenschappers, artsen, celbiologen en filosofen. Heel boeiend”.

Vooruitgang

Denkt hij dat MS te genezen valt? “Dat vind ik een moeilijke vraag. De afgelopen vijf tot tien jaar hebben we al veel vooruitgang geboekt. Maar het is moeilijk aan te geven waar het proces precies begint. En de hersenen zitten zo ingewikkeld in elkaar. Daarover blijf ik me verbazen. Gelukkig zijn er wereldwijd veel slimme onderzoekers die zich met deze vraag bezig houden. Dat stemt hoopvol”.


Proefpersonen gezocht

Voor het onderzoek naar glutamaat en GABA (het gas- en rempedaal van de hersenen) heeft Huiskamp proefpersonen nodig. Marijn zoekt hiervoor zowel mensen mét en zonder MS om mee te doen. Bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Marijn Huiskamp (msencognitie@vumc.nl of 06-25694926). Dit onderzoek wordt gefinancierd door Moves (www.moves.ms).


Dit bericht heeft 0 reacties
Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top